Szilárd Leó a Top500-ban a Debreceni Egyetemről

A felsőoktatásban eltöltött évek egyik különleges szakasza az úgynevezett kutatási időszak. Biológus, orvos, mérnők, fizikus hallgatók ezrei számára hosszú hetek, hónapok, vagy akár évek programja a felsőoktatásban szerzett ismeretek egy adott ágazatban, szakterületen való kamatoztatása. Az ő tudományos előmenetelüket segíti a szuperszámítástechnika, amelynek az egyik legnagyobb előnye, hogy sokkal gazdaságosabbá, és gyorsabbá teheti a tervezési, vagy éppen a tesztelési-mérési szakaszokat. A technológia adta lehetőségek alkalmazhatók például az orvostudományban, a fizika vagy éppen a meteorológia előrejelzések területén is.

Az új debreceni szuperszámítógép német szakemberek által készített Top500-as ranglistán novemberben a 308. helyre került. Ilyen kiváló eredményt a hazai rendszerek több, mint 10 éve nem értek el – derül ki a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) IT caféhoz juttatott közleményéből. A debreceni fejlesztés része a Szuperszámítástechnika (HPC) a felsőoktatásban projektnek. A beruházást a magyar állam és az Európai Unió közel 2 milliárd forinttal támogatja (a teljes összeg két alapból adódik össze: 1 milliárd 558 millió forintot az Európai Szociális Alap biztosít, 442 millió forinttal pedig a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap támogatja a fejlesztést).
Az új gép Leó névre hallgat. A projektgazda Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet bízik benne, hogy az új gép – névadójához, a magyar származású fizikus géniuszhoz, Szilárd Leó eredményeihez hasonló- sikereket hoz majd a magyar kutatók munkájában. A cívis városban elhelyezésre kerülő gép nevét 700 javaslat közül választotta ki a projektért felelős NIIFI.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Magyarországon 2001-ben szerezték be az első szuperszámítógépet. Az ágazat és a technológia dinamikus fejlődése miatt azonban ez a technika újabb és újabb beruházásokat igényel ahhoz, hogy hazánk őrizni tudja versenyképességét. Jelenleg több egyetemi centrumban - ld. Pécs, Szeged és Debrecen - már megtalálhatók ezek az eszközök.

Az idei évben zajló, Szuperszámítástechnika a felsőoktatásban elnevezésű projektnek köszönhetően megnégyszereződik a hazai szuperszámítástechnikai kapacitás. Ebben nagy szerepe van az új debreceni gépnek, amely nemrégiben a nemzetközi Top500-as listán a 308. helyet szerezte meg. Ilyen kiváló helyen több, mint 10 éve nem volt magyar szereplő a listán.

A most felkerült Leó 3 696 (Intel Xeon E5-2650v2 8C 2,6 GHz) processzormagot és 10 752 GB memóriát tudhat magáénak. Teljesítményének nagy részét az NVIDIA Tesla K20x gyorsítók szolgáltatják Ezekkel 197,21 TFlop/s Rmax értéket értek el a Linpack mérése alapján. Ezzel lett a 308. helyen jegyzett a debreceni szuperszámítógép a top500.org oldalon.

Előzmények

  • Adj nevet az új debreceni szuperszámítógépnek!

    Debrecenben már javában zajlanak az előkészületek, hogy az új szuperszámítógép képességéhez és tudásához méltó otthont kapjon. De még nincs neve. A nyertes egy iPadet kap.

  • Az Ebola ellen harcol az IBM is

    Sierra Leone térségének adatait gyűjtik össze a lakosoktól és a helyi erőktől egyaránt. A szuperszámítógépek összefüggéseket vizsgálnak, és kiemelik a potenciális gócpontokat. De ennél is többet várnak tőlük.