Szlovákia mégsem paradicsom?

A pozsonyi Pravda értesülése szerint a Dell már el is döntötte, hogy az eddigi terveit módosítja: a szlovákiai Nyitra helyett inkább Lengyelországban, Łódź városában építi fel új európai gyárát. A lap úgy tudja, hogy a döntés már végleges, ugyanakkor az amerikai PC-gyártó illetékese még nem volt hajlandó a gazdasági minisztériumból származó információt megerősíteni. Hírek szerint a 140 millió eurós beruházásnak a lengyel városban már elő is készítettek egy 120 hektáros területet a helyi ipari parkban, ahol az új gyár 900 embernek tud majd munkalehetőséget biztosítani.

A Dell tavaly ősszel említette először, hogy Kelet-Európában egy új gyárat fog felépíteni, és a lehetséges helyszínek között akkor még Magyarország is szerepelt. Szlovákia biztos győztesnek látszott a térség országai közötti versenyben, mivel az amerikaiak Pozsonyban korábban már kiépítettek egy 1300 fős szolgáltatási központot, így logikusnak tűnt, hogy a gyártás is ebbe az országba kerül. A helyszínnel kapcsolatos végleges döntésnek már áprilisban meg kellett volna születnie, de úgy látszik, a Dell inkább megvárta a szlovákiai választások végeredményét, és ennek ismeretében választotta ki az új gyár helyét.

„Hivatalosan még nem tájékoztattak minket. A vállalat még tárgyal a Szlovák Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Hivatallal (SARIO), bár nem hivatalos jelzést már kaptunk arról, hogy Lengyelországban előkészületek folynak. De lehet, hogy a városunk jobban jár, ha a befektetés meghiúsul, mert a területet több kisebb vállalat használja fel, nem egy óriás, amely talán néhány év múlva összecsomagolna és távozna” – idézi a szlovák lap Dezider Priklert, Nyitra stratégiai tevékenységekért felelős hivatalának vezetőjét.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények