Szociálisan érzékennyé válik a SEx-parádé?

A tavalyi év számítástechnikai bőség kosara egyre jobban kezd a fogyasztói kosárhoz hasonlítani, ugyanis a "luxusfogyasztás" elemei fokozatosan kikerülnek az átlag-júzerekhez igazított kínálatból. Az év elején már búcsút inthettünk a laptop-hordtáskáknak, a játékvezérlőknek és játékkonzoloknak, nem vásárolhattunk többé projektorokat és digitális videokamerákat.

A mostani nőnapi fogyókúra a digitális fényképezőgépeket (a 2003-as év slágertermékéről van szó!), a szünetmentes tápegységeket (sok értelmét nem látjuk ennek a szigorításnak, de közömbösnek is ítélhetjük) és a hangszereszközöket tüntette el az "étlapról", igaz viszont, hogy kárpótlásul megvásárolhatók lesznek a régóta javasolt számítógép alaplapok. Erre azért volt szükség az oktatási tárca szerint, mert "a Sulinet Expressznek az otthoni pc-állomány növekedését kell szolgálnia, a digitális kamera pedig inkább a szórakoztató-eszközök közé tartozik". Összességében ezek a változások már -- legyünk őszinték -- a SEx indulásakor aktuálisnak tűntek, de mivel most minden érdekelt boldog a decemberben megvásárolt "potya" fényképezőgépével, ne rontsuk el az ő jó kedvüket.

Az igazi "fekete leves" azonban a nyári vakáció kezdetére várható, ugyanis az adótörvények módosításával a magyar felső tízezer tagjai kikerülnek ebből az adókedvezményből, igaz viszont, hogy a felszabaduló források nem kerülnek átcsoportosításra, ezért a minimálbéres honfitársaink továbbra sem kapják meg a lehetőséget a számítógép beszerzéséhez (ugyanis nincs adójuk). Az oktatásban résztvevő átlag magyar jövedelmű középmezőnynek is nagyobb hozzájárulást kell majd vállalnia a beszerzések finanszírozásában, mivel az adómódosítás várhatóan 30 százalék önrészhez fogja kötni a kedvezmény jogosultságát minden egyes beszerzett eszköznél. A tervek szerint abban az esetben, ha a magánszemély jövedelme meghaladja az évi 3.4 millió forintot, de a 4 millió forintot nem éri el, az összevont adóalap adóját sávosan csökkentheti, míg ha jövedelme meghaladja az évi 4 millió forintot, akkor a Sulinet Expressz adókedvezményt nem veheti igénybe. Ez a változtatás nem érinti azokat, akik a módosítás hatályba lépése előtt vásároltak, vagy tartós bérleti konstrukciót kötöttek valamilyen Sulinet Expressz-termékre.

Az adótörvények módosításáig (várhatóan júniusig) tehát még a régi szabályok érvényesek, vagyis önrész és felső jövedelmi korlát nélkül ki lehet használni a 60 ezer forintos adótámogatott számítástechnikai eszközvásárlási lehetőséget, amit az érintettek bizonyára nem hagynak veszendőbe menni. Ebből következik, hogy a kereskedők az elkövetkező pár hónapban is biztos számíthatnak a fizetőképes vásárlók aktív érdeklődésére.

Azóta történt

Előzmények