Szoftvertechnológiai Fórum a BME-n – hatodszor

Hazánkba látogat Tony Hoare, az Oxford University Computing Laboratory emeritus professzora és a cambridge-i Microsoft Research kutatója. Prof. Hoare nevéhez fűződik – többek között – a jól ismert CSP konkurens programozási modell, és vezetésével készült el az első kereskedelmi fordítóprogram az Algol 60 nyelvre. 2000-ben kapta meg a japán Inamori Alapítvány Kyoto-díját, majd ugyanebben az évben lovaggá ütötték a számítástudomány területén végzett úttörő munkájáért.


Prof. Sir Tony Hoare

A Szoftvertechnológiai Fórum 2004. október 6-án – immár kilencedik alkalommal – megrendezésre kerülő eseményén Prof. Hoare „The verifying compiler: a Grand Challenge for computing research” című előadásában egy olyan fordítóprogram fejlesztésének lehetőségét vizsgálja, amely a fordítás közben képes lenne ellenőrizni a kód helyességét. Természetesen ilyen fordítóprogram létrehozása roppant nehéz, a feladat nagyságát az előadó az emberi géntérkép elkészítéséhez hasonlítja.

Az NJSZT Újklub (IEEE-CS NJSZT Fórum) rendezvényének hazai előadója Dr. Gyimóthy Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztés Tanszékének vezetője, több fordítóprogrammal kapcsolatos kutatási-fejlesztési projekt vezetője. „The Renaissance of Compiler development: Compiler optimization motivated by embedded systems” című referátumában elsősorban a mobilipar által motivált nyílt forrású (GCC) fordítóprogram-fejlesztésekkel foglalkozik.

Azóta történt

Előzmények