Okosautós üzembővítés Szombathelyen

A cég ma jelentette be, hogy a nemzetközi TDK-csoporthoz tartozó szombathelyi EPCOS 20 éves történetének legnagyobb volumenű fejlesztése részeként 2015. május 22-én átadta a TDK csoport egyik európai autóelektronikai alkatrészgyártó központját Szombathelyen.

A 2013-ban indult és három éven át tartó, mintegy 10,5 milliárd forint összértékű fejlesztésnek köszönhetően a jövőben a szombathelyi EPCOS olyan „okosautós alkalmazásokhoz” fejleszt és gyárt elektronikai alkatrészeket, mint például a teljes kulcs nélküli nyitás és indítás, automatikus távolsági fényvezérlő, optikai parkolást segítő rendszerek, sávelhagyásra figyelmeztető rendszerek, vagy a különféle táblafelismerők.

A szombathelyi TDK fejlesztő- és gyártóközpont 14 ezer négyzetméternyi új termékfejlesztési, gyártási, és irodai területtel, valamint a munkatársak számára további pihenőhelyiségekkel és öltözőkkel bővült. Ezzel a jelenlegi üzemméret mintegy 50 ezer négyzetméterre nőtt, ami a húsz évvel ezelőtti beépített terület megötszöröződését jelenti. „Ambiciózus céljaink elérése érdekében a kapacitások további bővítésére is szükség van” – hangsúlyozta Bernhard Koch, a telephely vezetője. „A következő három év során szeretnénk 20 százalékkal növelni árbevételünket.”

Több mint 200 új munkatárs

A dolgozói létszámot tekintve a szombathelyi EPCOS a TDK Konszern legnagyobb telephelye Európában: „Cégünk a régió egyik legnagyobb munkáltatója” – mondta Takács Balázs, az EPCOS Kft. ügyvezető igazgatója. „A fejlesztés révén mintegy 220, részben magas képzettséget igénylő munkahely jön létre, többek között villamos- és gépészmérnökök, folyamat-, karbantartó, minőségbiztosítási mérnökök, valamint termelésben dolgozó technikusok és szakmunkások számára.“ A már jelenleg is közel 100 fős kutatás-fejlesztési részleg szintén tovább bővül.

Szombathely belvárosa felszabadult az ipari termelés alól

A fejlesztés 2015. május 22-én lezárt szakaszának fontos eredménye volt, hangsúlyozza a bejelentés, hogy miközben a vállalat a Claudius Ipari Parkban lévő központját jelentősen fejlesztette, belvárosi telephelyének elhagyásával Szombathely fejlődéséhez is jelentősen hozzájárult, hiszen ezzel a városközpont teljes mértékben felszabadult az ipari termelés alól. A fejlesztési szakasz jelentőségét és mértékét jól jelzi, hogy összesen mintegy 250 tonnányi gépet és berendezést mozgattak át a városon: 350 gép és berendezés került végleges helyére a belvárosból a TDK fejlesztő- és gyártóbázisra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TDK

Előzmények

  • Itt az első 3D-s általános iskolai csúcslabor

    A speciális eszközök új dimenziókat nyitnak meg mind a természettudományok, mind a művészettörténet, a rajz, a történelem és az informatika általános iskolai oktatásában.

  • Milyen autót szeretnék? Okosat!

    A globális piacról származó származó adatok azt mutatják, hogy az okosjármű- (csatlakoztatott jármű – connected car) funkciók jelentősen befolyásolják majd a jövőbeli vásárlásokat.

  • Társadalmilag hasznos projekteket díjazott az IVSZ

    Elektronikus kórlapot, gázkereskedelmi rendszert és tömegközlekedést irányító szoftvert díjaztak a Gyurós Tibor emlékére alapított díj kiosztóján.