Szuperszámítógépes központot avatott az IBM

Az IBM felavatta első európai „Deep Computing Capacity on Demand” szuperszámítógépes központját a Franciaországi Montpellier-ben. Ez a létesítmény – a világ második ilyen jellegű központjaként – az interneten keresztül nyújt hozzáférést az ügyfelek számára az IBM rendkívüli kapacitású és roppant biztonságos szuperszámítógépeihez. Az első ilyen központ a New York állambeli Poughkeepsie városában működik. A most már két szolgáltató-központ igény szerint változtatható szuperszámítógépes kapacitást kínál az olajipari vállalatok, a pénzügyi szolgáltatócégek, valamint az élettani kutatások és a digitális animáció területén tevékenykedő szervezetek számára.

Az elektronikus tervezés-automatizálási (EDA) megoldások piacának élvonalbeli szereplőjeként ismert Oregon állambeli Mentor Graphics az elsők között fogja igénybe venni az új, montpellier-i központ eServer pSeries 690 rendszereinek szuperszámítógépes teljesítményét – a Poughkeepsie-ben működő eServer xSeries rendszerek kapacitásával kiegészítve. A vállalat Calibre szilíciumlapka-tervezési szoftverplatformját is a poughkeepsie-i AMD Opteron processzoros IBM eServer rendszereken teszteli. „A nagy sebességű szerverfürtök kínálta párhuzamos feldolgozási kapacitás minimumra szorítja az integrált áramköri tervek gyártáselőkészítési idejét” – jelentette ki Charlie Albertalli, a Mentor Graphic Calibre RET és MDP termékekért felelős marketingigazgatója. „Az IBM számítógépes központjai által nyújtott, gyakorlatilag korlátlan párhuzamos feldolgozási kapacitás segítségével megfizethető költségek mellett, akár több száz CPU-n is tesztelhetjük és vizsgálhatjuk a Calibre többszálú, osztott feldolgozási teljesítményét.”

„Az igény szerinti szuperszámítógépes kapacitást nyújtó központokban a vállalatok anélkül vehetik igénybe a szuperszámítógépek teljesítményét, hogy viselniük kellene a saját rendszer fenntartásával járó költségeket és felelősséget” – mutatott rá David Turek, az IBM Deep Computing programért felelős alelnöke. „Létesítményeink vonzó megoldást jelentenek a hullámzó kapacitásigényű szervezetek számára. Montpellier-i központunk az európai vállalatok és kutatóintézetek előtt is megnyitja az USA-ban már korábban elérhetővé tett lehetőségeket.”

A montpellier-i központ ügyfelei AIX- vagy Linux-alapú IBM eServer pSeries szervereket, illetve Linuxot vagy Microsoft Windowst futtató xSeries szervereket vehetnek igénybe a kapcsolódó lemezes tárkapacitással együtt. Az egyre bővülő igényekre reagálva nemrégiben tovább bővítették a poughkeepsie-i központ kapacitását, amely így már több mint 2300 Intel Xeon processzoros és AMD Opteron processzoros IBM xSeries eServer és BladeCenter rendszerrel működik. A tervek között szerepel a grid-technológiák bevezetése is a két központon belüli és a létesítmények közötti erőforrásmegosztás támogatására. A gridek segítségével a jelenlegi kapacitáslekötési modell mellett az ügyfelek a tényleges kapacitásfelhasználás szerinti (pay-per-use) fizetést is választhatják.

 

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények