Saját táblagéppel állnak elő az oroszok


A berlini a szórakoztató- és háztartási elektronikai kiállításon, az IFA-n jelentette be Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes, hogy Oroszország saját tervezésű tabletet dob piacra. A táblagépen a Google Android operációs rendszerének egy módosított változata fut.

Az orosz döntés hátterében az áll, hogy nem bíznak az amerikai cég biztonsági biztosítékaiban, így a saját rendszerüket úgy alakították ki, hogy az ezen a gépen tárolt személyes adatokhoz ne férhessenek hozzá más országok kormányai vagy cégei.

Az operációs rendszerről RoMOSZ-nak elnevezett gép várhatóan az év végén jelenik meg, és egyelőre azt tudni, hogy legfontosabb felhasználói a védelmi minisztérium dolgozói lesznek. Andrej Sztarikovszkij, a gyártó orosz cég vezetője elmondta, hogy a táblagép mindent tud, amit egy hasonló kategóriájú számítógép, ám az adatkezelése speciális, saját titkosítási és védelmi mechanizmusokat építettek bele. Sztarikovszkij kiemelte, hogy a RoMOSZ funkciói közé tartozik a befejezése felé közeledő orosz navigációs rendszer, a GLONASSZ információinak kezelése is. A gyártó tájékoztatása szerint két verziót készítenek: egyet civil, egyet katonai felhasználásra, ez utóbbi hardveresen is más lesz, mivel víz- és ütésálló kivitelben állítják elő. Az alkatrészek döntő többsége hazai gyártású lesz, néhány elemet kell csak importálni. A biztonságot még tovább fokozzák azzal, hogy a Google online piacterét is kizárják, helyette inkább sajátot fejlesztenek.

A 10 hüvelykes kijelzővel, 3G-s kapcsolattal rendelkező legolcsóbb civil változat ára 15 ezer rubel (körülbelül 104 ezer forint) lesz.

Azóta történt

  • Felpörgött a tabletpiac

    Az IDC szerint négy éven belül a Windows 11 százalékos részesedést ér el a termékkategóriában.

Előzmények