Tavaly belelendült az ADSL-piac

Tavaly a széles sávú internet-hozzáférések száma Magyarországon 53 százalékkal nőtt – derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) jelentéséből. Az NHH adatai szerint 2006 decemberében az ADSL-hozzáférések száma több mint 31 ezerrel, 613 ezerre, a négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató ügyfeleinek száma pedig 15 ezerrel, 293 ezerre emelkedett, azaz a gyorsjelentésben adatot közlő szolgáltatók előfizetéseinek száma összesen 906 ezer volt. Ez azt jelenti, hogy az év végére közel 1 millió ADSL- és kábelmodemes előfizetés volt hazánkban (hiszen a gyorsjelentésben szereplő kábelmodemes adat csak a négy legnagyobb, a hazai piacon 75-80 százalékos részesedéssel bíró szolgáltató adatait tartalmazza.)

Az öt egykori monopolszolgáltató, az Emitel, a Hungarotel, az Invitel, a Magyar Telekom és a Monortel, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (PanTel, Tele2, GTS Datanet, eTel) és a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok (UPC, T-Kábel, Fibernet, EMKTV) önkéntes adatközlésére épülő jelentés szerint a széles sávú hozzáférések száma november végén 859 ezer volt. Amint arról egy mai hírünkben beszámoltunk, az IDC piackutató a nyár végén még csak 800 630 előfizetést tartott nyilván.

Decemberben egyébként a folytatódott a bekapcsolt vezetékestelefon-vonalak számának csökkenése: a vonalak száma bő 9 ezerrel, 3,35 millióra csökkent. A hónap során az előfizetők 8056 földrajzi számot hordoztak, így a 2004 januárja óta más szolgáltatóhoz átvitt számok száma összesen 173 175-re emelkedett – áll az NHH jelentésében.

Azóta történt

Előzmények