A roamingdíjak eltörlése után olcsóbb nemzetközi hívásokat javasol az EP

Az EP-képviselők a telekommunikációs reform részeként azon dolgoznak, hogy olcsóbbak legyenek a nemzetközi hívások.

Az Európai Parlament (EP) oldalán tegnap jelent meg a közlemény, mely szerint újabb szabályozási változások esedékesek

Roaming vs. nemzetközi hívások

A közleményben felhívják arra a figyelmet, hogy egyöntetű felhasználói lelkesedés fogadta, amikor 2017 júniusában eltörölték a roamingdíjakat az EU-ban, és onnantól ugyanazért az árért telefonálunk, sms-ezünk, vagy internetezünk külföldi utazásunk során, mint amennyiért otthon. Fontos azonban, jegyzik meg, hogy az új szabályok csak az EU-s roamingolásra vonatkoznak (amikor külföldi hálózatból kezdeményezünk hívást), a nemzetközi hívások esetében (amikor magyarországi hálózatból hívunk külföldi számot) a feltételeket és a díjat a szolgáltatók továbbra is maguk állapíthatják meg. Ez pedig akár extrém magas összeg is lehet.

Az EP olcsóbb hívásokat javasol

A Parlament ipari szakbizottsága (a belső piaci szakbizottsággal egyetértésben) kedden azt javasolta, hogy a telekommunikációs irányelv reformja mondja ki, hogy az EU-s tagállamok között bonyolított nemzetközi hívások ne lehessenek irreálisan drágák.

Ez nem az első eset, hogy az EP-képviselők felszólaltak a nemzetközi hívások magas ára ellen, tavaly az Európai Bizottsághoz fordultak a probléma miatt.

A 112-es segélyhívó riasztáshoz

A szakbizottság emellett a reform részeként egy olyan hatékony nemzeti „fordított 112-es” kommunikációs rendszer létrehozását is javasolja, amely egy természeti vagy ember okozta vészhelyzet esetén alkalmas a lakosság figyelmeztetésére és riasztására.

A következő lépésként az EP plenáris ülésen szavaz a mandátumról, amely feljogosítja a képviselőket, hogy megkezdjék a tárgyalásokat a Tanáccsal a végleges szövegről.

Azóta történt

Előzmények