Égi hálót szőtt a Google

A harmincadik TED konferenciára készült az Unnumbered Sparks, az a 91 méteres ultrakönnyű textilszobor, amit speciális szálakból készítettek, így bár súlya szinte semmi, tizenötször erősebb az acélnál. A Vancouver Conference Center fölé kifeszített,  a tartókábelekkel együtt 227 méteres pókhálóra  egy 10 millió pixeles Chrome böngészőt vetítenek. A Google kreatív igazgatója Aaron Koblin és Janet Echelman (egyébként gyakran az égre festő) művész közös akciója egy óriási, közösségi rajztábla.

Az alkotás közelében Wi-Fi-képes eszközökkel bárki rajzolhat az égi vászonra, élőben. Amikor a látogatók a mobiljuk kijelzőjén húzzák végig az ujjukat, a helyadatok Websocketen kerülnek továbbításra a Google szerverei felé, ahol a renderelés megtörténik. A Google természetesen a saját fejlesztésű Go programnyelvben írta meg a kliensek és a vászon közötti kapcsolat kezelését, a renderelésért pedig a WebGL felel. Összesen 5 projektorral vetítenek a 10 millió pixeles, teljes képernyős böngészőre. A dinamikus effektek mellett a látogatók rajzaival lesz teljes az égi pókháló.

Előzmények

  • Vajon hogy turkál a levelekben a Google?

    Minden gmailes tudja, hogy az ingyenességnek ára van: a Google egy automata rendszerrel elemzi a leveleket, majd ez alapján (is) megpróbál célzott reklámokat megjeleníteni. Az úgynevezett Content Onebox működését azonban a vállalat továbbra is igyekszik titokban tartani.

  • Tovább terjeszkedne a Google Fiber

    A gigabites internet az év végére harminchét városban válna elérhetővé Amerika-szerte. Számos nagyváros, például New York, Boston, Washington sem fért fel azonban a listára.