Telekom Wi-Fi Fon kisokos

Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, arról, hogyan működik, kik vehetik igénybe, és mit érdemes tudni általánosságban a szolgáltató Wi-Fi hálózatáról. Segített a Telekom Sajtóosztálya is.

A UPC után a Telekom is elindította közösségi Wi-Fi szolgáltatását a vezetékes internetet használó ügyfelekhez kifejezett hálózati eszközök bevonásával. Ahogy 2014. novemberében, úgy most is rengeteg kérdés fogalmazódott meg olvasóinkban, ezért igyekeztünk minden szükséges információt összegyűjteni. Ezek egy részét csak meg kellett találni a Telekom honlapján, amire viszont ezzel a módszerrel nem tudtunk egyértelmű választ adni, megkérdeztük a vállalat sajtóosztályától.

Jelenleg a VDSL technológiával kapcsolódó eszközökön kapcsolta be a Telekom a Wi-Fi Fon hálózatot, de folyamatosan vezetik majd be a többi, a célnak megfelelő technológiát is a rendszerbe, 18 hónap alatt 200 000 hotspotot kialakítva. A Fon hálózat teljesen elkülönül a vezetékes internetkapcsolattól: önálló IP címmel rendelkezik, az előfizető netkapcsolatát nem befolyásolja a fejlesztés (ezt Zalanius nevű olvasónk tapasztalatai nem igazolták teljes mértékben). Sajnos az ügyfelek nem kérhetik az eszköz cseréjét csak azért, mert a kihelyezett elosztóegység esetleg nem alkalmas a Fon hálózat szimultán kiszolgálására.

Jelenleg 50 Mbit/s a legnagyobb elérhető sebesség, de a tervek szerint ez akár 120 Mbit/s-ig is nőhet a jövőben. Protokollkorlátozást nem vezettek be a Fon hálózatán, tehát többek között a VoIP is használható. Automatikus kapcsolatbontásra 24 óránként kerül sor a Telekom tájékoztatása szerint, de ezt követően is újracsatlakozhatnak a felhasználók.

Mivel a Wi-Fi Fon szolgáltatás csak a Telekom által kiadott felhasználónév-jelszó párossal vehető igénybe, attól sem kell tartania senkinek, hogy a lakásában elhelyezett eszközön keresztül idegenek illegális tevékenységeket folytatnak, amiért a háziakat tenné felelőssé a hatóság. Ha ennek ellenére valaki mégis azt szeretné, hogy ne működjön elkülönített hotspotként is az eszköz, az ügyfélszolgálaton kérheti a funkció kikapcsolását. Ez viszont azzal jár, hogy ő sem használhatja a már jelenleg is 2000 településen elérhető Wi-Fi hálózatot. Ebben az esetben a hozzáférési adatok (melyeket április folyamán küldi meg postai úton a vállalat) érvényességét visszavonja a Telekom.

Nem csak a vezetékes előfizetők használhatják azonban a Wi-Fi Fon Alap (belföldi) hálózatát, a már meglévő Next XL, valamint az újonnan megrendelt Next S,M illetve Music S, M és XS csomagok mellé automatikusan, külön díjazás nélkül jár a felhasználónév-jelszó páros, amit SMS-ben küld el a szolgáltató. Ezeket a csomagokat régebb óta használók (Next XL kivételével) nem kapnak hozzáférést a hálózathoz, és ezen a hűségidő hosszabbítása sem változtat, mivel ez nem számít új előfizetésnek.

A Wi-Fi Fon hálózatot azok is igénybe vehetik, akik sem vezetékes szolgáltatással, sem erre jogosító mobil előfizetéssel nem rendelkeznek, időalapú hozzáférés vásárlásával. SMS-ben 1 órára, bankkártyával és PayPal használatával pedig 1, illetve 5 napra lehet előfizetni a szolgáltatásra. Előbbi 500 forint, az egynapos 1000, az ötnapos változat pedig négyezer forintba kerül.

Azóta történt

Előzmények