Megkezdődött a Telenor hálózatának korszerűsítése

A Telenor Magyarország elindította nagyszabású hálózatfejlesztési projektjét, melynek során egy jövőbiztos, LTE-képes mobilhálózatot épít ki a berendezéseket gyártó kínai ZTE-vel együttműködésben. A szolgáltató 150 munkatársa dolgozik majd fő- vagy részmunkaidőben a beruházás megvalósításán, és a ZTE is ugyanennyi szakembert delegál a feladatra – ők a munka tervezett befejezéséig, 2012-ig az operátor törökbálinti központjába helyezik át irodájukat.

A közel kétéves beruházás hálózatfelméréssel kezdődött, amit a rádiós hálózat (RAN), a csomagkapcsolt és a vonalkapcsolt (PS és CS) alaphálózat teljes cseréje, majd pedig egy új hangpostarendszer bevezetése követ. Összesen 6000 bázisállomás cseréjére kerül majd sor. A listaáron 200 millió euró értékű beruházás a szolgáltató közleménye szerint minden idők legnagyobb hálózatfejlesztési projektje lesz Magyarországon.

„Lényeges, hogy a következő generációs mobil széles sávú szolgáltatást, az LTE-t csak bizonyos szabályozói előírások teljesítése esetén lehet nyújtani. A kormánytól azt várjuk, hogy tegye lehetővé a legújabb technológiák bevezetését Magyarországon, mivel szilárd meggyőződésünk, hogy a mobilinternet a jövő útja az ország gazdasági felemelkedéséhez” – mondta Koller György, a Telenor Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese.

A tervek szerint a hálózati felmérés eredményeképpen ésszerűsíteni is fogják a Telenor meglévő hálózatát, tehát változni fog például a bázisállomások száma. A jobb bel- és kültéri szolgáltatásminőségnek köszönhetően egyes bázisállomások teljesen feleslegessé válhatnak, vagy más bázisállomásokkal vonhatják össze őket. A cég ezért meghirdette állomáspályázati projektjének következő szakaszát, amelyben a jelentkezők potenciális üzemeltetési helyszíneket ajánlhatnak fel a Telenor bázisállomásai számára, és ezzel akár 15 éven át adómentes jövedelemre tehetnek szert.

Azóta történt

Előzmények