Adatátviteli világrekord kétezer kilométeren

Az ausztrál Telstra távközlési szolgáltató cég a kanadai székhelyű Nortel telekommunikációs nagyvállalattal közösen végrehajtott adatátviteli kísérletében a világon elsőként továbbított 100 gigabit adatmennyiséget 1 másodperc alatt a Sydney és Adelaide között húzódó 2038 kilométer hosszúságú optikai vonalon, illetőleg 40 gigabitet 3370 kilométeren, miközben a száguldó információcsomagot egyetlen ponton sem kellett frissíteni vagy újragenerálni. A július 3-ától két hétig zajló tesztprogram során a hálózati infrastruktúrát a Telstra, míg a sikeres információtovábbításhoz elengedhetetlen technológiát, az úgynevezett sűrű hullámhosszosztású nyalábolást (DWDM, Dense Wavelenght Division Multiplexing) a Nortel biztosította.

Azóta történt

  • Lemaradtunk az optikai hálózatok építésében

    Pedig egy európai statisztika szerint a kis országokban a legelterjedtebb ez a technológia. Az élen természetesen a skandináv országok.

  • Sebességcsúcs: száz petabit másodpercenként

    A Bell Labs kutatói 15,5 terabájtnyi adatot lennének képesek eljuttani Párizsból Chicagóba egy másodperc alatt.

  • Drót nélküli jövő

    Sajtóebéden beszélgettünk a hálózati eszközöket gyártó D-Link európai és hazai vezetőjével. Akik a WiMAX-ban nem, inkább a 4G-ben és a wifiben hisznek.

Előzmények