Tisztán kínai kézen a LOL kiadója

A cég, ahol az alkalmazottak külön forrást kapnak arra, hogy játékokat vásároljanak magunknak, most egy komoly fordulóponthoz ért. A Tencent ugyanis úgy döntött, megszerzi a Riot Games teljes tulajdonjogát, habár eddig is a kínai befektetői csoport számított főrészvényesnek.

A változás inkább technikai jellegű. A 2006-os indulás óta a Tencent többször tett pénzt a Riot Games csapatába, 2011-ben pedig 230 millió dollárért 92,78 százalékos részesedést szerzett. Ehhez képest a mostani bejelentés, hogy 100 százalékosan birtokba veszik a fejlesztőcsapatot, inkább csak a döntések egyszerűségét növeli, hiszen nem kell a társakkal egyeztetni, illetve osztozni sem az 1,3 milliárdos éves forgalmat termelő játékkészítő nyereségén.


[+]

A Tencent Holdings Limited neve egyrészt a Kínában igen népszerű Tencent QQ üzenetküldő szolgáltatás, a Weibo és a WeChat szoftverei révén lehet ismerős, vagy a másik oldalról az Epic Games (Epic Pinball, Unreal-széria és az Unreal Engine, stb) 48,4 százalékos tulajdonosaként találkozhattunk vele. Ezek mellett a GLU mobile 14,6 százalékát, illetve az Activision Blizzard 12 százalékát tulajdonolják. Ázsia második legnagyobb cégcsoportjaként (az Alibaba után), nagyjából 206 milliárd dolláros tőkeértékkel rendelkezik vállalat (az Amazon 175 milliárd dollárt, a Facebook 231 milliárdot, a Samsung pedig 199-et ér).

Előzmények