Terjeszkedő Netflix, drónok és CES

Ahogy az lenni szokott, a Consumer Electronics Show idén is rengeteg érdekességet és újdonságot tartalmazott. A gyártók elsősorban a gépek közötti kommunikációra, illetve a Dolgok Internetére (IoT) koncentráltak annak ellenére, hogy a fogyasztók bizalmatlanok.

Az idősebbek biztosan emlékeznek, hogy néhány évtizeddel ezelőtt mekkora divat volt televíziót tenni a konyhába. Erről idővel leszoktak az emberek, azonban a trend úgy tűnik, visszatér. A Samsung Famuily Hub Refrigerator egy olyan négy ajtós hűtőgép, aminek az egyik bejáratát 21,5 colos, nagyra nőtt telefonnak kinéző kijelző takarja. A másik érdekesség, hogy nagyfelbontású belső kamerák készítenek fotót a hűtő belsejéről minden ajtócsukást követően, a fotókat pedig akár telefonon is visszanézhetjük, praktikusan vásárlás közben. Az Amazon mesterséges intelligenciája, Alexa is beépítésre kerül a tervek szerint. A Samsung új üdvöskéje májusban kerül piacra, ötezer dolláros, azaz mintegy másfél millió forintos áron.

Megszűnik a Távszámla szolgáltatás, emiatt április nyolcadikával a Magyar Telekom, a Tigáz, az E.ON és a DRV is változtatni kényszerül. A regisztrált felhasználók lehetőséget kapnak, hogy néhány kattintással átregisztrálják magukat (és szolgáltatásaikat) a Díjnet rendszerébe. Szűk három hónapjuk van tehát az előfizetőknek, hogy eldöntsék, a jövőben hogyan szeretnék megtekinteni számláikat, illetve hogyan fizetnék azokat. Az átállás az ígéretek szerint nem okoz majd fennakadást, a Díjneten is visszanézhetők lesznek az elmúlt 14 hónap dokumentumai.

Nyugdíjba vonul az Internet Explorer böngészők többsége, néhány napon belül megérkezik az utolsó frissítés a Microsoft régebbi szoftvereihez, melyet követően már csak az IE 11, illetve az Edge kap biztonsági és egyéb javítócsomagokat. Azoknál a nagyvállalatoknál, ahol valamiért még szükség van a régebbi verziókra, lehetőség van kompatibilitási csomaggal használni a naprakész szoftvereket.


[+]

A Facebook bejelentette, hogy megajándékozza az Oculus privát befektetőit: akik a Kickstarter projekt során fejlesztői csomagra elegendő pénzt tettek a startupba, hamarosan a végleges, piaci változatból is kapnak egy-egy példányt. A jó hírt némileg beárnyékolja, hogy csak a forgalmazási engedéllyel rendelkező országok lakói juthatnak hozzá a csomaghoz. Akik most szállnának be a virtuális valóságba, 699 euróért előrendelhetik példányukat.

Magyarországra is megérkezett a Netflix, ezt a cég a CES alkalmából jelentette be, hazánkon kívül 129 országgal bővült az elérhető piacok száma. Azonnal ki is próbáltuk a digitális filmkölcsönzőt. A választék ugyan nem közelíti meg az amerikaiak által elérhető tartalmak számát, akik beszélnek angolul, érdemes tenniük vele egy kísérletet. Egyébként azoknak is, akik nem, mert az első hónap ingyenes.


(forrás: Drones Survuval Guide) [+]

Az USA területén bő két hete regisztrációhoz kötötték a hobbicélú drónok birtoklását, ennek hatására közel kétszázezer távvezérlésű repülő eszköz kapott sorszámot. Miközben továbbra sincs döntés a tavaly őszi, feltételezetten magánterületet sértő, majd lelőtt drónnal kapcsolatban, a CES-en bemutatták az EHang 184 névre keresztelt, ember szállítására is alkalmas quadcoptert, ezt egy mobilaklamazással lehet vezérelni, a konkrét útvonalba nincs beleszólása a felhasználónak. Hogy kap-e engedélyt a hatóságoktól, illetve a vállalat képes lesz-e teljesíteni az előrendeléseket időben, erősen kérdéses. A klasszikus helikoptereknél egy nagyságrenddel olcsóbb jármű elméletileg 16 km-ert tud megtenni egy töltéssel.

Azóta történt

Előzmények