A hatóság vizsgálja a Teslák baleseteit

Pár héten belül már a harmadik autónál merült fel a gyanú, hogy az Autopilotnak szerepe lehetett az incidensben.

Az amerikai szövetségi közlekedésbiztonsági felügyelet (National Highway Traffic Safety Administration – NHTSA) közölte, hogy egy olyan baleset körülményeit vizsgálják, melyben egy Tesla érintett.

A szóban forgó eset a Michigan állambeli Lansing közelében történt: egy Tesla Model Y egy álló rendőrségi járműnek ütközött, és a helyi rendőrség állítása szerint a sofőr a baleset idején használta a jármű vezetéssegítő rendszerét, az Autopilotot. Személyi sérülés nem történt, de az NHTSA szakértőket küldött a helyszínre, hogy megállapítsák: hozzájárult-e az ütközés bekövetkeztéhez az Autopilot használata.

Rövid idő alatt ez a harmadik baleset, melyben a Tesla autója részes, és amelyet a szövetségi felügyelet vizsgálat alá vont. A másik két karambol nemrég Houstonban, illetve Detroitban történt. A nyomozásokat még nem zárták le, de a helyi hatóságok úgy vélik, hogy a detroiti balesetben nem volt szerepe az Autopilotnak, ugyanakkor a houstoni esetről még nem adtak ki érdemi információt.

A Tesla nem kommentálta az ügyet – ahogy a többit sem, így hivatalos állásfoglalásnak az a jó ideje sokszor elmondott nyilatkozat számít, melyet Elon Musk személyesen is többször hangsúlyozott, és amelyben felhívják a tulajdonosok figyelmét, hogy az Autopilot nem autonóm vezetési rendszer, használata közben igényli a sofőr teljes kontrollját, vagyis a vezető nem adhatja át a rendszernek az irányítást.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények