Thaiföldről indították az online bankrablásokat

Éveken át követtek el kiberbűncselekményeket, ez idő alatt hatalmas összeget loptak a világ különböző helyeiről.

A thaiföldi rendőrség az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) kérésére letartóztatott egy orosz és egy üzbég állampolgárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részesei voltak egy olyan, online módon elkövetett bűncselekmény-sorozatnak, melynek során több országban közel 30 millió dollárt loptak el bankszámlákról – számolt be az eseményről a TASSZ orosz állami hírügynökség több thaiföldi lap riportjára hivatkozva.

A jelentés szerint Dmitrij Ukrainszkij és Olga Komova 28,5 millió dollárnak megfelelő összeg eltulajdonításában vettek részt. A helyi rendőrség vezetője arról számolt be, hogy az orosz férfit Pattayában vették őrizetbe, ahol az illető több vállalkozást is futtatott, melyek jachtokat adtak bérbe turistáknak. Komovát munkahelyén, egy Koh Chang-i szállodában tartóztatták le.

A gyanúsítottak
[+]

A rendőrség gyanúja szerint az őrizetbe vettek vírusos e-maileket küldtek áldozataiknak, melyek aktiválása után a malware elküldte nekik a felhasználó banki azonosítóját és jelszavát. A megkárosítottak amerikaiak, ausztrálok, japánok, britek, olaszok és németek voltak. Az elkövetők azonosítását az FBI végezte el, akik a tranzakciók nyomait vizsgálva jutottak el Thaiföldre.

A páros már tíz éve élt az országban, a 2014-ben megindított nyomozás végén több mint ötven olyan bankszámlát tiltottak le, ahová a lopott pénzt utalták.

Azóta történt

Előzmények