Vége: ki kell fizetni a fájlmegosztásért kiszabott büntetést

Lezárult Jammie Thomas-Rasset több mint öt éve tartó, világszerte nagy port kavaró ügye az Egyesült Államokban: a legmagasabb fellebbviteli fórum, a Legfelsőbb Bíróság (Supreme Court) úgy döntött, hogy nem tárgyalnak fellebbezés keretében az ügyről, így a két tucat dal illegális letöltéséért és megosztásáért kiszabott 222 ezer dolláros büntetés az érvényes ítélet.

Előzmények

Az eseményekről az IT café is folyamatosan beszámolt. 2007-ben a minnesotai Duluthban tartott tárgyaláson a meglepően gyorsan (mindössze három napig tartott a tárgyalás) dolgozó bíróság meghozta ítéletét abban a perben, melyet az amerikai kiadók szövetsége (RIAA) próbának szánt a további eljárásokhoz: Jammie Thomas-Rassetet 222 ezer dollár megfizetésére kötelezték a Kazaa fájlcserélő hálózaton történő letöltés és fájlmegosztás miatt.

Jammie Thomas – egy gyermekét egyedül nevelő, akkor harminc éves brainerdi nő, aki a tárgyaláson egyébként tagadta, hogy használta volna a Kazaa-t – ügyében a felperes az 1702 dal közül kiemelt 24-et, s ezek feltöltése miatt egyenként 9250 dollár kártérítést szabott ki. Az ítélet kihirdetésekor az alperes elsírta magát, hiszen a fizetéséből élő nőnek élete végéig minden hónapban letiltják jövedelme egynegyedét, ráadásul az eljárási szabályok szerint a felperes ügyvédi költségeit is neki kellene állnia, így összesen körülbelül félmillió dollár tartozást halmozott fel.

A tárgyaláson az internetszolgáltatók és biztonsági szakemberek tanúvallomásával értek el eredményt a kiadók, mivel a szakértők kimutatták, hogy a szóban forgó „tereastarr” azonosítót Jammie Thomas-Rasset használta. A megítélt kártérítés a lehetőségekhez képest közepesnek mondható (a szerzői jogi törvény szerint dalonként 750 dollártól 30 ezer dollárig lehet megítélni ezt az összeget), súlyosbító körülményként a vették figyelembe, hogy a jogsértés „szándékosan” történt.

Nem fog fizetni

Jammie Thomas-Rasset az elmúlt években végigjárta az összes lehetséges fellebbezési fórumot, de sehol sem járt sikerrel, sőt, akadt olyan bíróság, amelyik közel kétmillió dollárra emelte a kártérítés összegét. A Legfelsőbb Bíróság – mely egyébként fájlmegosztási ügyben még nem folytatott le eljárást, mivel Joel Tenenbaum szintén hírhedt ügyében, illetve egy másik esetben is kibújtak az ítélkezés alól – elutasította Thomas-Rasset kérvényének figyelembe vételét, melyben a nő végső megoldásként arra hivatkozott, hogy a kiszabott büntetés mértéke alkotmányellenesen magas és semmiképp nem áll arányban az okozott kárral.

A RIAA mindenképpen példát akart statuálni Thomas-Rassettel, ezt nem is tagadták az öt évvel ezelőtt megindított kampányuk során, mivel fájlmegosztásért általában sokkal enyhébb, dalonként átlagosan 200 dolláros büntetést szoktak kiszabni az amerikai bíróságok. A jogképviselő szövetség bevallottan elrettentési célból kívánta a magas összeg megítélését.

A döntés után Jammie Thomas-Rasset kijelentette, hogy nem fogja kifizetni a büntetést, amennyiben mégis megpróbálják behajtani rajta, akkor él a magáncsőd eszközével.

Előzmények