Küszöbön a TikTok teljes betiltása

Számos nagy ország betiltotta már a politikusok körében a TikTokot, a Biden-kormány a jelentések szerint azonban teljes egészében betiltaná a közösségi appot, ha nem adják el tulajdonosai.

Egy ideje már nyilvánvaló, hogy a legtöbb nyugati ország nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartja a TikTokot, az FBI szerint konkrétan észre sem vennénk, hogy azon keresztül manipulálnak minket. A TikTok helyzete most minden nap tovább romlik.

Csak az utóbbi pár napban megszámlálhatatlan további hasonló jelentés futott be. Többek között Nagy-Britannia kibervédelmi hatósága is úgy döntött, megvizsgálja a TikTokot, hogy be kell-e tiltani azt a kormányzati mobilokon. Ezt egyébként az USA, Kanada, Belgium és az Európai Bizottság már megtették. Nem tartott sokáig a dolog, be is jelentették, hogy a kormányzati eszközökön ők is betiltják a TikTokot. Új-Zéland sem váratott tovább, és bejelentették ugyanezt.

A TikTok a kínai ByteDance tulajdonában, és attól tartanak a vezetők, hogy a kormányzati vagy fontos személyek eszközeiről a felhasználói adatok a kínai kormány kezébe jutnak, ami biztonsági kockázatot jelenthetne.

A TikTok próbálkozik új irányelvekkel és ígéretekkel, és a befektetői körökben is népszerű maradt. A ByteDance például további 100 millió dollárt kapott az Abu-Dzabiban működő G42-től, 220 milliárd dolláros értékelés mellett.

Ennek ellenére a Bloomberg már a hét elején arról beszélt, hogy fontolóra veszik a TikTok leválasztását, hogy eloszlassák az amerikai aggodalmakat.

Az USA teljesen betiltja a TikTokot?

Később már arról jelentek meg cikkek, hogy a cég szerint a Biden-kormány azt követeli, hogy a TikTok kínai tulajdonosai adják el részesedésüket, ellenkező esetben az USA-ban betiltják a platformot.

Ez a legdrámaibb fordulat a TikTok ügyében, annak ellenére, hogy régóta aggódnak az amerikai politikusok a TikTok és az amerikai, bő 100 millió felhasználó adatai kapcsán. A korábbi elnök, Doland Trump megpróbálta még 2020-ban betiltani a TikTokot, akkor a helyi bíróságok megállították ebben. Most Joe Biden alatt ez az első alkalom, hogy újra kilátásba helyezik a tiltást.

A TikTok szerint az amerikai CFIUS értesítette őket arról, hogy el kell adniuk a kínai tulajdonosoknak a részvényeiket, ellenkező esetben betilthatják őket az USA-ban. A ByteDance annyit elárult, hogy a részvények 60 százaléka globális befektetők, 20 százaléka dolgozók, 20 százaléka alapítók kezében van.

Kína szerint az USA még mindig nem állt elő bizonyítékkal arra vonatkozóan, hogy a TikTok veszélyeztetné a nemzetbiztonságát.

Azóta történt

Előzmények