Több IP-vonalat kötnek be, mint hagyományost

A zeneipar válságát a távközlési cégek krízise követheti, állítják elemzők. A különbség, hogy míg a túlnyomó többségében illegális zeneletöltéssel őrületbe kergetett zenekiadók a szerzői jogi törvényekbe kapaszkodhatnak, addig a telekommunikációs cégek maximum az árharcot választhatják az ingyenes vagy a legtöbbször olcsóbb interneten keresztüli telefonálással (VoIP) szemben.

Legutóbb az Avaya jelentette be, hogy Indiában szállította le hétmilliomodik ip-telefonvonalát. A Synergy Research Group szerint 2007-re megnégyszereződik az ip-telefonok száma, a további kilátások pedig még meredekebb emelkedést jósolnak. Alátámasztja ezt, hogy az idén "leszállított" ip-vonalak mennyisége már meghaladta a hagyományosakét, ami a piac növekedésének dinamikáját igazolja - állítja az Avaya.

A verseny élességét mutatja a voipinfo.hu közelmúltban megjelent híre, amely szerint a német Vodafone általános szerződési feltételeiben ez olvasható: "Ab 08. 07. 2007. wird eine Voice-over-IP-Nutzung mit den Tarifoptionen technisch unterbunden". Vagyis a Vodafone technikailag megakadályozza, hogy ügyfelei 2007. július 8-tól VoIP-vel telefonálhassanak. Pedig az internetes hangátvitel előnyeit a nagy cégek már kihasználják, s elemzői vélemények szerint akár a telefonköltségek 80 százalékát is meg lehet takarítani vele. Eszerint sokkszerűen érhette a távközlési céget, hogy ezen előnyöket már a kis- és közepes vállalatok és a magánszemélyek is ki akarják használni.

Nem csoda, hogy Magyarországon is egyre több a VoIP-szolgáltató, s ha a fenti arányú megtakarítást nem is kínálnak felhasználóiknak, a költségcsökkenés jelentős lehet.



Tarifák (+)

 

Azóta történt

Előzmények