Több mint tízezer dolgozót bocsát el az IBM

Az IBM 10-13 ezer dolgozójától, alkalmazottainak 3-4 százalékától válik meg a második negyedévtől kezdődően – jelentette be tegnap a vállalat. A várhatóan 1,3 és 1,7 milliárd dollár körüli költséggel járó leépítések elsősorban az elmúlt negyedévben gyengén teljesítő európai részlegeket érintik. Az átszervezéstől – mely főként a lomhább bővülést produkáló nyugat-európai országokban fenntartott leányvállalatok karcsúsításával és konszolidációjával jár – a bürokrácia és a költségek csökkentését reméli a világ legnagyobb számítástechnikai szolgáltató cége. Elemzők szerint az elbocsátásokkal akár részvényenként 50 centes megtakarítás is elérhető, amely az idei pénzügyi évre várt profit 10 százaléka.

A vállalat múlt hónapban közzétett első negyedéves eredményei csalódást okoztak, ekkor helyezték kilátásba a leépítéseket. Az IBM decemberben világszerte 329 000 dolgozót foglalkoztatott, ebből nagyjából 100 000-et Európában. Hasonló mértékű elbocsátásokra két évvel ezelőtt került sor, akkor Sam Palmisano elnök-vezérigazgató 15 600 munkahely megszüntetéséről döntött.

A vállalat ma ismerteti az átszervezés részleteit. Amint arról hírt adtunk, a WirtschaftsWoche korábban úgy értesült, hogy a folyamat során a kisebb európai egységeket szeptember végére bezárják, feladataikat pedig a két nagy közép-európai központ, a székesfehérvári és a brnói üzem veszi át. A páneurópai központ – amely egyelőre Párizsban székel – szintén megszűnik, az észak-európai ügyeket a tervek szerint a jövőben Londonból, a dél-európaiakat pedig Zürichből irányítják – írta a német gazdasági lap.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények