Több tízezer forintba is kerülhet egy kattintás

Az elmúlt három évben összesen hetvenen tettek bejelentést a hírközlési hatóságnál magas távbeszélőszámlájuk és a tudomásuk nélkül létrehozott nemzetközi és műholdas telefonkapcsolatok miatt – mondta Kuslits Béla, a Nemzeti Hírközlési Hatóság piacfelügyeleti osztályának vezetője.

– Milyen jelek árulkodhatnak arról, hogy egy nem kívánt oldalra téved a felhasználó?

– Az internet böngészése közben látogatott lapok közül néhány a gyorsabb vagy hatékonyabb elérés érdekében felkínál egy programot, melyet letöltve az internetező gépe önálló életet kezd élni, azaz internetszolgáltatót vált. Elsőként az általa használt világhálós kapcsolatot lebontja, és a letöltött tárcsázóprogram futtatásával egy távoli, nemzetközi hívást igénylő internetkiszolgálóval lép kapcsolatba. Az összeköttetés gyorsan létrejön, a böngészés folytatható, ám ekkor már a kedvezményes helyi tarifa helyett a nemzetközi hívás díjszabásával. Az ilyen módon igénybe vett szolgáltatás árát a távközlési szolgáltató a következő havi számlában érvényesíti, amely a 20-30 ezer forinttól a 80-100 ezer forintig terjedő parazita – azaz nem kívánt – hívás költségét is tartalmazni fogja. Ellenben amikor a számítógép beállításait ellenőrzi az internetező, nem fogja megtalálni a beállított tárcsázót, mivel a letöltött program egy .exe kiterjesztésű fájl, amely közvetlenül irányítja a modemet, hogy a távoli internetkiszolgálóval kapcsolatba lépjen.

– Melyek ezek a méregdrága oldalak?

– Az esetek többségében, mintegy 85-90 százalékában erotikus tartalmú oldalak kínálják a tárcsázóprogramok letöltését. A felnyíló párbeszédablak közli a látogatóval, hogy a tartalomért fizetni kell, s töltse le a segédprogramot. A panelon elvben van választási lehetőség – Igen-Nem, OK-Cancel stb. –, de az is előfordul, hogy csak egy egyszerű „OK”-t kínálnak az érdeklődőnek. Amikor ezt a gombot egérkattintással aktiválja a felhasználó, már el is indította a távoli szerver elérését. Ugyanilyen az eljárás akkor is, ha egy jogdíjat igénylő program vagy zenemű letöltését kínáló internetes oldalra jutunk. Ez az esetek 10-15 százalékát teszi ki.

– Hogy lehet megszabadulni ezektől a programoktól?

– A tárcsázóprogrammal felépült hívás a böngészés befejezésével és a kapcsolat bontásával, vagy pedig mintegy 35-40 perc elteltével automatikusan megszűnik. Ez az idő nem elegendő ahhoz, hogy a felépült hívás végpontját beazonosítsa a szolgáltató, ezért a tárcsázót felkínáló nem érhető tetten. Egyébként a telefonszámok általában csak 1–3 hónapig élnek, aztán egy másik kerül a helyükbe. A nemkívánatos tárcsázóprogramoktól egyszerű file-törléssel lehet megszabadulni, az automatikusan elinduló, oda nem illő programokat le kell törölni. Emellett a felhasználó az automatikus letöltés engedélyezését kapcsolja ki a böngészőprogramjában, és az alkalmanként megjelenő panelek kérdéseire se válaszoljon: se igent, se nemet. Ezen túl kerülni érdemes a megadott témájú oldalakat.

– Milyen esetekben működik a tárcsázóprogram?

– Modemes kapcsolatnál az internetre csatlakoztatott gépeken működik. Abban az esetben, ha más technológiával kapcsolódunk az internetre számítógépünkkel, akkor valószínűleg nem kell tartanunk tőle. Az ADSL-, kábelmodemes, LAN-os kapcsolatok esetében nem működnek a tárcsázóprogramok automatikusan. Viszont ha a számítógépbe egy faxmodemet építettek a távmásolatok fogadására és küldésére, akkor a tárcsázóprogram már átveheti a hatalmat gépünk kommunikációja fölött – a faxvonalon képezve a nemzetközi hívás díjának megfelelő számlát.

– Hogyan védjük meg a számítógépünket?

– Ha nem tudunk szélessávú internetkapcsolatot használni, akkor legalább tegyünk óvó intézkedéseket a betolakodó programok ellen. Először is állítsuk a böngészőprogramunk tartalomszűrését a „legszigorúbb” tartalomszűrési állapotba. A távoli kiszolgálók majd' minden esetben távhívással érhetők el, ezért tiltsuk le távközlési szolgáltatónknál a távhívás lehetőségét a telefonvonalunkról, így ha akarna, sem tud tárcsázni külföldre a parazita program. Persze ebben az esetben mi sem tudunk külföldi barátainkkal, ismerőseinkkel kapcsolatot teremteni, ezért szinte minden szolgáltató kínál jelszavas híváskorlátozást. Rendeljük meg a szolgáltatást, amely nemzetközi hívások esetére egy négy számjegyből álló jelszó használatát kínálja. A jelszavas védelem mellett a tárcsázóprogram nem lesz képes arra, hogy rendeltetésének megfeleljen, azaz létrehozza a nemzetközi vagy műholdas telefonhívást.

Szerző: Diószegi József (Napi Gazdaság)

Azóta történt

Előzmények