Többen cserélhetnek 64 bites Windowsra

A Microsoft egy hónappal ezelőtt adta ki a Windows XP operációs rendszer azon változatát, mely támogatja a 64 bites kiterjesztéssel ellátott PC-s processzorokat, az AMD Athlon 64 és Opteron, valamint az Intel megfelelő Pentium 4 és Xeon chipjeit. A megjelenéssel egy időben a szoftvervállalat egy ingyenes csereprogramot hirdetett – ez a Windows x64 Advancement Program –, melynek keretében azok a felhasználók, akik már rendelkeztek ilyen processzorra épülő konfigurációval és 32 bites Windows XP-vel, ingyenesen frissíthetik szoftverüket a 64 bites rendszerre. Némi zavart okozott ugyanakkor, hogy a tájékoztatók szerint az akció csupán azokra vonatkozott, akik PC-gyártóktól OEM Windows XP-vel vásároltak teljes számítógépet.

Ez a feltétel kizárta az ingyenes frissítésből azokat a felhasználókat, akik saját maguk rakták össze gépüket. Ráadásul – mivel akkor még úgy tűnt, hogy az új operációs rendszer önállóan nem, csupán PC-gyártóktól vásárolt számítógéppel együtt lesz megvásárolható – a barkácsolók nem csak ingyen, de pénzért sem juthattak hozzá a Windows XP x64 Editionhöz.

A kritikákra reagálva a Microsoft most módosított a július 31-ig tartó csereprogram feltételein: immár azok is ingyen kaphatnak 64 bites licencet, akik maguk építették számítógépüket és dobozos Windows XP-vel rendelkeznek. Időközben pedig az is kiderült, hogy az új verzió OEM változata – teljes konfiguráció nélkül is – megvásárolható. E példányok – melyeket valamilyen hardverelem mellé lehet társítani – a 32 bites verzióéval azonos áron már hazánkban is kaphatók.

Az operációs rendszernek lesz magyar nyelvű változata is, ám azt egyelőre nem sikerült megtudnunk a Microsoft Magyarországtól, hogy a honosítás mikor készül el.

Azóta történt

Előzmények