Kivásárolhatják a Toshibát?

Privát cég lehet a Toshibából, de nem tudni, hogy milyen irányba megy tovább.

A múlt hét végén indultak el azok a híradások, amelyek szerint a Toshiba fontolóra veszi a kivásárlási ajánlatokat – a legfőbb részvényesekkel évek óta megy a vita a vállalat irányát illetően.

A Toshiba állítólag most a Nomura Securitiest bízta meg, mint pénzügyi tanácsadót, hogy állítsák össze a stratégiai alternatívákat, köztük annak lehetőségét, hogy privát cégként folytassa a vállalat.

A befektetői nyomás továbbra is hatalmas a vállalaton, a kivásárlás lehetőségét már emlegetik egy ideje.

A legfőbb részvényes Effissimo Capital Management már jelezte a múlt hónapban, hogy mindent eladna a Bain Capital számára egy kivásárlás során. A Bain még nem döntött, a The Nikkei szerint azonban japán befektetési alapokkal társulhatnak – ez azért fontos, mint a Toshiba védelmi felszereléseket is szállít, és nukleáris megoldásokkal foglalkozó partnereket is kiszolgál, így stratégiai fontosságú Japánban.

Azt nem tudni, hogy a kivásárlás változást hozna-e a vezérigazgató személyében vagy annak stratégiájában (az előfizetéses árbevételek növelése az új cég, a szoftver hardverhez kötésével). A részvényesek a múlt hónapban leszavazták azt a vezetői javaslatot, hogy adják el a cég eszközökkel foglalkozó üzletágát.

Előzmények