Tovább javult az OpenOffice helyesírása

A programcsomag honosítását felügyelő FSF.hu Alapítvány tegnap bejelentette, hogy az angol változat megjelenésével egy időben magyar nyelven is elérhetővé vált az OpenOffice.org 2.0.2 verziója. Az ingyenes, nyílt forráskódú irodai alkalmazáscsomag – mely szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, prezentációkészítőt és Java-alapú adatbázis-kezelőt tartalmaz – az általános hibajavításokon túl jó néhány újdonsággal szolgál, melyek közül több kizárólag a honosított változat finomítása. Ezek közé tartozik a még jobb helyesírás-ellenőrző, az alapértelmezett Bitstream Vera betűkészlet lecserélése a hazai igényeknek jobban megfelelő DejaVu betűkre és a felhasználói felület magyarításának javítása. Az általános fejlesztések közül kiemelendő a windowsos verziók javított ikonkészlete, az akár 40 százalékkal gyorsabb Word-dokumentum-importálás és a természetes rendezés használatának lehetősége a Calc táblázatkezelőben. A csomag teljesen lefordított súgóval rendelkezik.

Amint az ismert, az OpenOffice.org projekt története egészen 1999-ig nyúlik vissza: a Sun Microsystems ekkor vásárolta fel – 73,5 millió dollárért – a német Star Divisiont, mely egy StarOffice nevű irodai csomaggal volt jelen a piacon. A Sun az akvizíció után megtartotta a termékvonalat, de 2000-ben egy nyílt forráskódú projektet is útjára indított OpenOffice.org néven. Az ingyenesen elérhető csomag azóta egyre népszerűbb, közel 60 millió alkalommal töltötték le.

A fejlesztést azóta is koordináló Sun szerint az OpenOffice.org jó úton halad afelé, hogy a legnépszerűbb irodai programcsomaggá váljon, maga mögé utasítva a Microsoft Office-t is. Az ambiciózus cél eléréséhez hozzájárulhat az is, hogy a Google nemrég felvállalta a projekt népszerűsítését.

Azóta történt

Előzmények