További korlátozásokkal nehezíti a Kína felé irányuló exportot az USA

Az Egyesült Államok a héten szigorította a Kína felé irányuló exportot érintő szankcióit. Ezek korábban is meglehetősen szigorúak voltak, így például az USA IT gyártói nem tudtak külön licenc nélkül termékeket eladni olyan kínai megrendelőknek, amelyek a szóban forgó eszközökkel a pekingi katonaságot szolgálták volna ki. Ugyanakkor a végfelhasználói piacra szánt termékeket ez nem érintette, tehát ezek exportja kvázi szabad volt.

Az USA a héten kiadott egy szigorúbb szabályzatot, amely alapján már akkor is licenchez kötött a Kína felé irányuló export, ha a megrendelő csak úgy általánosan kiszolgálja a pekingi katonaságot, függetlenül attól, hogy a szóban forgó eszközök éppenséggel a végfelhasználói piacra mennének.

Az Egyesült Államok a fentiek mellett megszüntette a végfelhasználói IT piac licencmentességre vonatkozó kivételét is, tehát tulajdonképpen kötelezővé vált az USA IT gyártói számára a licenc megszerzése, akkor is, ha csak a végfelhasználókat céloznák az exporttal. A változások egyébként vonatkoznak Venezuelára és Oroszországra, illetve a végfelhasználói licencmentesség eltörlése szempontjából Ukrajnára is, de nyilván a fő célpont Kína.

Az egésznek egyébként van értelme, ugyanis Kínán belül a civil, illetve a katonai felhasználás között nem feltétlenül van éles határvonal, így civileknek szánt termékek is eljutnak a pekingi katonasághoz, vagyis a korábbi szankciókat lényegében ki lehetett kerülni.Az új szabályokkal ez már jóval nehezebb lesz, de ugyanakkor az USA IT gyártói számára komoly adminisztrációs terheléssel jár majd, és nem elhanyagolható módon némi bizonytalanságot is szül, hiszen látszólag nem egyértelmű, hogy mely szervezet minősül kínai katonaságot kiszolgáló entitássá.

Azóta történt