Továbbra is ellátja technológiáival a Huawei-t az ARM

Május második fele óta tart az USA és a Huawei csatározása, miután az Egyesült Államok nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette a kínai céget. Ezzel olyan szankciók érvénybe léptetése került karnyújtásnyira, amelyek a Huawei számára jelentős károkat tudnának okozni, de számos üzleti partnerük is megsínylené ezeket.

Korábban is felmerült már kérdésként, hogy az ARM mit lép majd, ugyanis a cég tulajdonosa a japán SoftBank, vagyis az Egyesült Államokhoz szorosan nem kapcsolódnak. Ugyanakkor az USA rendelete nagyon érdekesen fogalmaz, mivel az Egyesült Államokból származó technológiákra vonatkozik, azaz szimplán elég, hogy egy cégnek valamilyen technológiája részben az USA-ból származzon, és ez már alapot ad a szankciók bevezetésére. Márpedig az ARM bizony rendelkezik központokkal a Huawei-jel izmozó országon belül, amelyek például a dizájnok tervezésében is aktívan részt vesznek, tehát az ARM licencelhető fejlesztései, jogi értelemben USA-ból származó technológiáknak is tekinthetők. Emiatt a cég májusban még úgy döntött, hogy felfüggesztik az üzleti megállapodásaikat a Huawei-jel, illetve leányvállalatival, gondolva itt a HiSiliconra. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy az eddigi licencmegállapodásaik érvényben maradnak, vagyis a már letervezett lapkákat tovább gyártathatja a kínai cég, de új dizájnokat már nem licencelnek számukra.

A Huawei azonban folyamatosan felmentést kap az USA-tól, gyakorlatilag semerre sem tart az ügy, és az aktuális haladék november 19-én jár le. Felmerül tehát a kérdés, hogy utána mi lesz. Egyrészt opció lehet további három hónap halasztás, ám benne van a pakliban, hogy élesednek a szankciók, és akkor lesz igazán érdekes a történet, mivel nehezen becsülhető meg, hogy mindez milyen következményekkel járhat.

Az ARM-mal kapcsolatban új fejlemény, hogy a cég szóvivője a Reuters számára elmondta, hogy magukra vonatkozóan nem tekintik érvényesnek a szankciókat. Mindezt azzal indokolják, hogy az ARMv8 és ARMv9 technológiák Nagy-Britanniából származnak, vagyis az Egyesült Államok nem mondhatja meg, hogy mely cégeknek értékesíthetik. Itt lesz majd nagy szerepe annak, hogy miképpen számít, ha az érintett technológiák egy részét az USA-ban tervezik. Az ARM jelenleg együttműködik az USA Kereskedelmi Minisztériumával, és a döntéseiket valószínűleg eszerint hozták meg, vagyis nem számítanak ellenállásra. Ettől függetlenül egyáltalán nem világos, hogy a szankciók esetleges bevezetése mennyire befolyásolja majd a Huawei chiptervezői részlegének jövőjét.

Azóta történt

  • Magyar mobilos fejlesztőket is vár a Huawei

    A HMS-be eddig egymillió fejlesztő regisztrált, a fejlesztői együttműködéseknek köszönhetően pedig a gyártó már negyvenötezer alkalmazást integrált rendszerébe.