Tőzsdére ment a LogMeIn

Ma kezdődik meg a Nasdaqon a magyar alapítású, de amerikai központú LogMeIn részvényeinek kereskedése. A Reuters úgy tudja, hogy a távelérési és távtámogatási megoldásokat kínáló szoftvercég által kibocsátott 6,7 millió részvény darabját a tervezett árfolyamsáv maximumán, 16 dolláron jegyezték le, így a papírok eladásából körülbelül 107 millió dollár folyt be. A nyilvános kibocsátás után forgalomban lévő 21,4 millió papírral a vállalat induló piaci értéke 342 millió dollár lesz.

A LogMeIn-t egy magyar programozó, Anka Márton alapította hat évvel ezelőtt az amerikai Michael Simonnal, a jelenlegi vezérigazgatóval együtt 3am Labs néven. Anka ekkor már évek óta dolgozott egy távoli elérést biztosító rendszer fejlesztésén. Ezt használták a világ számos pontján elszórt szerverek menedzselésére már korábbi, ugyancsak budapesti alapítású cégüknél, az Uproarnál is, amely egy online játékhálózatot épített ki és üzemeltetett az 1990-es évek végén. Az Uproart 2001-ben 142 millió dollárért felvásárolta a Vivendi.

Anka ez után 3am Labs Bt. néven új vállalkozást gründolt, és az interneten kezdte el árulni saját fejlesztésű távelérési megoldását. 2004-ben aztán újra összeállt Simonnal, aki átköltöztette a céget az Egyesült Államokba, Boston melleti Woburnbe – a kinti 3am Labs Inc. nevét 2006-ban cserélték le a maira. A LogMeIn kínálatában most is megtalálható Anka eredeti szoftvere, a Remotely Anywhere, és a magyar programozó-cégalapító azóta is aktívan kódol, kisebb fejlesztéseit privát honlapján teszi közzé.

A LogMeIn – melynek ügyfelei elsősorban kkv-k és IT-szolgáltatók, de otthoni felhasználók is nagy számban használják a termékének ingyenes változatát – eddig veszteségesen működött, történetének első pozitív mérlegét az idei első trimeszterben abszolválta. Tavaly a cég 51,7 millió dollár árbevételt és 5,4 millió dollár mínuszt jelentett. A LogMeIn fejlesztői részlege Budapesten és Szegeden működik.

Azóta történt

Előzmények