A Twitterből vezérelték a zombigépeket

A szaksajtó bőven foglalkozott az elmúlt héten a Twitter ellen intézett, feltehetően politikai indíttatású támadásokkal, s ezt tette egy biztonságtechnikai szakember is, ám nagy meglepetésére a vizsgálódás közben egész másra talált: állítása szerint egy Twitter-azonosítóról legalább egy személy több száz fertőzött brazil zombigépet irányított egy adott cél érdkében.

Jose Nazario, az Arbor Networks munkatársa közölte, hogy olyan online eseményekre bukkant (jelszólopási kísérletek stb.), melyek egy adott Twitter-fiókhoz kapcsolhatóak. Az üzemeltetők a híradás nyomán azonnal megszüntették a fiókot, ám egyelőre nem kívánták kommentálni az eseményt. Nazario úgy véli, hogy ugyanaz a személy felelős ezért, aki hasonló tevékenységet folytatott a Google Jaiku közösségi szolgáltatása esetében is, ahol a bűntény napvilágra kerülésekor szintén lekapcsolták az adott azonosítót.

A szakember szerint egy nem túl kifinomult technikát használó crackerről van szó, aki az igazán „profikhoz” képest nem is okozott nagy kárt – már csak a fertőzött gépek számát tekintve sem tehette meg, mivel a „nagyban” dolgozók több ezer, több tízezer gépet tartanak irányításuk alatt, míg az említett „delikvens” csak néhány százat.

Az ügy nem is hordereje miatt érdekes, hanem azért, mert újra csak arra mutat rá, hogy a bűnözők természetszerűleg a leglátogatottabb oldalakat, szolgáltatásokat támadják, így a közösségi oldalak, köztük az egyik legsikeresebb, a sokat vitatott Twitter kiemelt célpontnak számít. Nazario külön kihangsúlyozta, hogy semmiképp se gondoljunk egy „hackerzsenire”, teljesen átlagos figuráról van szó, aki nyilvánvaló, egyszerű sebezhetőségeket használt ki.

Azóta történt

Előzmények

  • Feltörték a Twittert, avagy a cloud veszélyei

    A Twitter-hack ügye valószínűleg iskolapélda lesz a biztonságtechnikai oktatás számára: az összes lehetséges hiba szerepel benne.

  • Negyven forintba kerül egy fertőzött PC

    A magyarországi zombik darabját ennyiért számítják meg a botnetekkel kereskedő oldalakon. Melyeken még partnerprogram is működik.

  • Rengeteg az új zombi

    Még sosem bővültek olyan gyors ütemben a botnetek, mint az első negyedévben – állítja a McAfee. Az USA-ban és Kínában fertőződik meg a legtöbb gép.

  • Óriási botnetre bukkantak

    1 millió 900 ezer élőhalott számítógépet számlál a frissen felfedezett botnet, az egész zombihálózat egyetlen bűnbanda markában összpontosul.