Mi történik, ha egy Uber-sofőr gázol?

Az Egyesült Államokban precedensértékű lehet az az eljárás, mely nemrég zárult le San Franciscóban, és amelyet azért kezdeményezett egy család, mivel kislányuk egy olyan gázolás következtében halt meg, amelyet az Uber egyik sofőrje okozott.

2013 szilveszterén a hatéves Sofia Liu, öccse és édesanyjuk egy zebrán keltek át, amikor elütötte őket egy autó, melynek vezetője az Uber sofőrje volt, és a baleset időpontjában aktív volt az az okostelefonos alkalmazás, mellyel fuvart lehet szerezni.

Az eljárás nem jutott el a tárgyalásig, mivel a család és az Uber peren kívül megegyeztek, de az egyezség részleteit a család kérésére a kisfiú védelmében nem hozták nyilvánosságra. Az ügyvédjük hangsúlyozta, hogy a család nem kíván nyilatkozni, de annyit elmondtak, hogy Sofiát semmilyen ítélet vagy egyezség nem hozza vissza, ugyanakkor hálásak az amerikai igazságszolgáltatásnak, hogy a kislány halála miatt előállt jogi problémákat sikerült megnyugtatóan rendezni.

Az Uber részvétét fejezte ki egy közleményben, és azt írták, hogy bár a fájdalmat nem tudják enyhíteni, bíznak abban, hogy a megegyezés segít továbblépni a családnak.

A tragédia újra felélénkítette azt az USA-ban már jó ideje tartó vitát, hogy vajon az Uber sofőrjei munkavállalói szempontból minek tekinthetők: független vállalkozóknak vagy pedig alkalmazottnak? Ez már oly sokakat foglalkoztat, hogy az elnöki kampányát folytató Hillary Clinton is kitért rá nemrég, és elmondta, hogy az Uberéhez hasonló üzleti modellek esetében tisztázni kell a munkajogi kérdéseket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Uber

Azóta történt

Előzmények