Az Uber tovább provokálja a taxisokat

Az IT café is többször beszámolt már arról, hogy a hagyományos taxis üzletágat megrázó vállalkozás, az Uber mekkora vihart kavart az egész világon – amint kiderült, hogy esetleg Magyarországon is megjelennének, hazánkban is felizzottak a szenvedélyek. Ráadásul az Uber sikerét látva gomba módra szaporodnak a hasonló típusú vállalkozások, akik gyakran árversenyt is generálnak.

Ám az amerikai központú, ma már globálisnak számító cég újabb lépéssel borzolja a versenytársak idegrendszerét. Tegnap jelentették be ugyanis, hogy új, kiegészítő szolgáltatást indítanak UberPool néven.

A jelenleg csak egyetlen városban, San Franciscóban elérhető, kísérletinek szánt, még korai béta-fázisban lévő funkció ötlete egyszerű és kézenfekvő: mivel az alapszolgáltatás azon alapul, hogy a számítógépes, okostelefonos alkalmazás azokat az önkéntes sofőröket éri el, akik a közelben vannak, most megfordították a dolgot: felajánlják azt a lehetőséget, hogy ha valaki el akar jutni az Uberrel valahová, ám valaki más is hasonló irányba megy ugyanabban az időben, akkor a felhasználók megoszthatják egymással a kocsit – és így a költségeket is. Ez rendszerszinten azt jelenti, hogy a felhasználó egyrészt jelzi, hogy hajlandó mással osztozni az autón, másrészt pedig azt, hogy az Uber informatikai rendszere monitorozza a kéréseket, hogy összerendelhesse azokat, akik mehetnek ugyanazzal a kocsival is.

Az egyelőre szűk kör számára elérhető (privat beta) teszt üzemmódot augusztus 15-én terjesztik ki, ekkortól jelentkezhetnek rá mások is. Ami különösen érdekessé teszi a próbát, az az, hogy a Google is partnerséget vállalt az Uber kísérletében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Uber

Azóta történt

Előzmények