A rendőrség kiadta az Uber balesetéről készült videófelvételeket

A fedélzeti kamera képeit látva bizonyos kérdésekre válaszokat kaphatunk, de vannak homályos pontok.

Az arizonai Tempe városának rendőrsége tegnap nyilvánosságra hozta azokat a felvételeket, melyeket a halálos gázolásban érintett Uber tesztautó fedélzeti kamerái készítettek a baleset idején. A rövid videóban az ütközés pár másodperce látható az utat elöl figyelő kamera szemszögéből, illetve a biztonsági sofőr reakcióját láthatjuk egy másik szögből.

Mindkét felvételen látszik, hogy az incidens szinte villanásnyi idő alatt zajlott le, így ez alapján konkrét válaszokat nem lehet adni a felmerülő kérdésekre. Korábban a rendőrség szóvivője azt nyilatkozta, hogy olyan baleset történt, melyet sem emberi, sem szoftver által vezérelt sofőr nem tudott volna megelőzni. A videó alapján laikusként azt lehet mondani, hogy ember valószínűleg tényleg nem lett volna képes reagálni időben a semmiből felbukkanó gyalogosra (az látható, hogy a biztonsági sofőrnek esélye sem volt), azt viszont csak szakértő tudja majd megállapítani, hogy az autó szenzorai vajon időben érzékelhették volna-e az úton átkelő nőt, hogy hibázott-e a rendszer (pl. előfordult-e fékhiba, esetleg rossz vagy rosszul beállított érzékelő volt az autón, netán nem is volt megfelelő minőségű radarja vagy LIDAR-ja stb.), vagy pedig ez olyan különleges szituáció volt, amelyre nem lehet felkészíteni egy autonóm autó irányítását sem – esetleg olyan esetről van szó, mely műszaki tanulságokkal szolgál a további fejlesztéseket illetően.

Az Uber egyébként korábban úgy döntött, hogy a vizsgálat lezárásáig nem publikálják a kamerák felvételeit, de ezt a rendőrség felülbírálta.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Uber

Azóta történt

Előzmények