A fegyelmi bizottság vétkesnek találta a torrentezőkre vadászó ügyvédeket

Az ügyvédi kamara vétkesnek talált két brit ügyvédet abban az ügyben, melyről érintőlegesen az IT café is beszámolt tavaly.

Ahogy a TorrentFreak értesüléseire alapozva írtuk, az akkoriban főleg a kiadói érdekeket képviselő hivatalok, szövetségek, jogászok ellen harcoló Anonymous mozgalom hackerakciójának következtében napvilágra kerültek olyan dokumentumok, melyek azt bizonyították, hogy egy angol ügyvédi iroda arra szakosodott, hogy egy adatbázis alapján fenyegető leveleket küldtek internet-előfizetőknek. Ebben felszólították őket, hogy fizessenek az illegálisan megosztott tartalmak után átlagosan 500 fontot (mai árfolyamon kb. 150 ezer forintot), ha nem akarják, hogy az ACS:Law ügyvédi iroda bíróságra vigye az ügyet.

A most aktuális, szóban forgó fegyelmi tárgyalás azonban nem az ACS:Law ügyében zajlott – ellenük is indult egy eljárás, mely még folyamatban van –, hanem a hírhedtté vált Davenport Lyons két jogászát állították a bizottság elé – tudósít róla újra csak a TorrentFreak. Egy azóta nevezetessé lett perben a Davenport Lyons, a Dream Pinball 3D nevű játék gyártója érte el, hogy egy nőt 16 ezer fontra büntettek a játék megosztásáért. Az ACS:Law-tól megszerzett levelekből azonban az derül ki, hogy bár tisztában voltak azzal, hogy a brit törvények szerint jogilag igen gyenge lábakon áll a vád (elvileg nem lehetséges bizonyítani azt a hatalmas kárt, amit feltételeztek – erről tanúskodik egy szakértő hosszú levele is), mégis ragaszkodtak az eljáráshoz, mivel példát akartak statuálni: meg akarták mutatni, hogy mi lesz a sorsa annak, aki nem fizet felszólításra, hanem igaza tudatában kész bíróságra menni.

Alkalmatlanok

A most lezárult fegyelmi vizsgálat azonban ennél sokkal több és sokkal súlyosabb visszaélést tárt fel a TorrentFreak által 2007-ben megszerzett és részben nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján. David Gore és társa, az azóta a céget már elhagyó Brian Miller ugyanis 2006 és 2009 között levelek ezreit küldték szét, ezekben illegális fájlmegosztással vádolták meg a címzetteket, és a szerzői jog megsértése miatt minimálisan 500 fontot követeltek tőlük, különben egy költséges eljárás megindítását helyezték kilátásba.

A két jogász tevékenységét a botrány kirobbanása után kezdte vizsgálni a brit ügyvédek, jogtanácsosok munkáját felügyelő testület (Solicitors Regulatory Authority – SRA). A hosszúra nyúlt eljárás végén az SRA megállapította, hogy Gore és Miller tudatosan félemlítettek meg gyakran teljesen ártatlan embereket.

Ezek után idén az ügyet átadták a fegyelmi bizottságnak (Solicitors Disciplinary Tribunal – SDT), akik – a pesszimista várakozások ellenére – alig hét nap alatt megállapították, hogy az ügyvédek által kialakított rendszer elsődleges célja az erőszakos pénzszerzés volt, tekintet nélkül arra, hogy a megfélemlített illető ártatlan volt-e a szerzői jog megsértésében vagy nem. A jogtanácsosok egy olyan behajtási rendszert hoztak létre, ahol csak egy valami hiányzott: a behajtandó összeg. A bizottság részéről Timothy Dutton királyi tanácsos kijelentette, hogy a két ügyvédet teljességgel alkalmatlannak tartják a jogászi munkára. Végeredményben az SDT hat rendbeli kötelességszegést állapított meg, büntetésük még kétséges, ez lehet pénzbüntetés, de arra is megvan az esély, hogy az ügyvédeket kizárják a testületből – a konkrét határozatot csak a jövő hónapban hirdetik ki.

Azóta történt

Előzmények