Új biztonsági rendszert fejleszt a Microsoft

Már korábban is ismert volt, hogy a nyáron megjelenő Windows XP Service Pack 2 több biztonsági újdonságot fog tartalmazni. Most azonban újabb információk kerültek napvilágra arról, hogy nem csupán egy új tűzfal vagy vírusvédelmi eszköz, hanem egy biztonsági központ (Windows Security Center) kerül a Windowsba. A új komponens feladata az lesz, hogy összefogja és egy könnyen átlátható felületen keresztül kezelje a különböző védelmi eszközöket.

A frissítésnek nem lesz része víruskereső, viszont a központon keresztül a felhasználó látni fogja, hogy van-e telepítve kereső, fut-e, vagy friss-e az adatbázisa. Hasonló módon értesül a felhasználó a Windows biztonsági beállításairól, a könnyen kezelhető felhasználói felület pirossal fogja jelezni, ha valahol beavatkozásra van szükség. Így, az eddigiektől eltérően csak egyetlen, központi helyen kell a rendszer biztonsági jellemzőit állítani.

Az antivírus- és tűzfalgyártók élénk figyelemmel kísérik a fejleményeket, noha nem tartanak attól, hogy a Windowszal esetlegesen integrált vírusvédelmi megoldás kiszoríthatja termékeiket a piacról. Amint az ismert, tavaly a Microsoft megvásárolta a romániai GeCAD Software cég antivírus technológiáját, és megerősítette, hogy saját antivírus megoldást kíván fejleszteni. Az RSA konferencián tett bejelentése arra mutat, hogy viselkedés alapú védelmi technológiákat (behavioural blocking) is fejleszt a redmondi óriáscég.

Mindenesetre Will Poole, a Microsoft alelnöke is úgy nyilatkozott, hogy az új rendszer együtt fog működni külső alkalmazásokkal. Az azonban valószínű, hogy biztonsági megoldások Windowsba ingergálásáért sokkal kevesebb kritika fogja érni a Microsoftot, mint történt ez a böngésző vagy a Media Player esetében.

A Seattle Intelligencer cikke

Szigeti Szabolcs (BME IK ITSec csoport - IHM együttműködés)

Azóta történt

Előzmények