Új fogalom: mentőtőke

Terry Garnett és David Helfrich 2003-ban kiléptek addigi munkahelyükről, és megalapították saját kockázatitőke-vállalkozásukat. Szemben azonban az e fogalomkörbe illeszkedő társaságokkal, nem szép jövő előtt álló vállalatokat kerestek befektetési célpontul, hanem olyanokat, amelyeket a "becsületes" kockázati befektetők messze elkerülnek: kis technológiai cégek kivásárlására specializálódtak. Tőkekihelyezéseiket, amelyek húszmilliótól százmillió dollárig terjednek, nem frissen alakult vállalkozások – a kockázati tőke kedvencei –, és nem jól felépített társaságok – a kivásárlók kedvelt "prédái" – kapják. "Úgy éreztük, van egy piaci falat, amit még senki sem fedezett fel magának" – nyilatkozta a Business Weeknek Garnett. "Azt mondtuk: a kiskésit neki, itt egy jó lehetőség a kicsi, árva vállalkozások felkarolására."

Ilyen jelzővel nem kevés céget illethetünk a nagy Amerikában. 1997 és 2000 között több mint 6800 vállalat részesült első körös kockázati tőkebefektetésben – állítja a VentureOne piackutató. Ezek közül nem egy túlélte a technológiai lufi kipukkadását, és bár nem sokra vitte, megvan benne a lehetőség a feltámadásra. Ennek útjában pusztán hozzá nem értő tulajdonosok, az adott vállalkozás piacán uralkodó nagyok nyomása vagy a tőkehiány áll. Az ilyen vergődő vállalatok felkarolására szerveződött az úgynevezett mentőtőke, közöttük egyebek mellett a két említett úriember Garnett & Helfrich Capital (G&H) nevű vállalkozása.

Több "mentőtőke-befektetés" már meg is hozta eredményét. Az egyik ilyen a hitelkártyaírókkal foglalkozó VeriFone Holdings Inc. feltámasztása. Ez a vállalat kezdetben független és profitábilis volt, ám hét éve felvásárolta a Hewlett-Packard, ami véget vetett a szép időknek. 2001-ben a Gores Technology megvette a HP-tól, és rendbe hozta. Ma már ott tart a VeriFone, hogy 320 millió dollárt szeretne besöpörni tőzsdei bevezetéssel. Tavaly egyébként 98 technológiai céget vásároltak ki 5,8 milliárd dollárért az előbbihez hasonló konstrukció keretében – derül ki a Thomson Financial Venture Economics számaiból.

G&H ugyanakkor majdnem belebukott legutóbbi üzletébe: nagyszájú befektetőtársa az utolsó pillanatban kilépett a buliból, ami igen jó bizonyítéka annak, milyen gödrökbe is léphet az óvatlan üzletember, ha a techvállalkozások ingoványos piacán jár. Végül azonban sikerült 35 millió dollárért ötvenszázalékos részt szereznie a San José-i Wyse Technology komputerteminál-gyártóban. Ezt a céget a kilencvenes évek közepén alapították, amikor sokan úgy vélték, hogy úgynevezett vékony kliensgépek fogják felváltani a PC-ket a vállalati informatikai rendszerekben. Ez a várakozás nem teljesült, ezért a Wyse forgalma stagnált. A G&H vezetői úgy vélik, a cég 175 millió dolláros tavalyi árbevételét egymilliárdra növelhetik 2009-re, mégpedig azzal, hogy a vékony klienseket a harmadik világ viszonylag szegény, a PC-ket túl drágának találó vállalkozásainak ajánlják. A Wyse komputereihez szállítják még a Rapport nevű szoftvert, amely gondoskodik a szerverek és a kliensek, továbbá akár mobiltelefonok együttműködéséről is.