Új memóriagyártó jön létre Kínán belül

Az Egyesült Államok nagyjából fél évvel korábban mért súlyos csapást a kínai memóriagyártás igáslovára, ugyanis tiltólistára került a kínai Fujian Jinhua, amely vállalat azóta nem igazán tud boldogulni a piacon. Ezzel Kínának két, reálisan is életképes memóriagyártója maradt: a Xi'an UniIC Semiconductors és az Innotron Memory.

A Fujian Jinhua azonban egy fontos cég volt a kínai kormány projektjeit tekintve, de mivel a szankciók miatt nem igazán tud működni, így létrejött Kína negyedik memóriagyártója, a Tsinghua Unigroupon belül formált Ziguang Group.

A tulajdonosi hátteret tekintve a Tsinghua Unigroup a Tsinghua Holdings és a Beijing Jiankun Investment Group vegyesvállalata, és hogy mennyire összeérnek a szálak Kínán belül a Tsinghua Holdings még a Xi'an UniIC Semiconductors tulajdonosa is.

Bár az USA valóban hátráltatta Kína terveit, de az ország továbbra is el szeretné érni a függetlenséget a memóriagyártás szempontjából, a céldátum pedig 2025. Azt nehéz megjósolni, hogy ez mennyire reális, de a frissen létrehozott cég valószínűleg képes lesz majd a Fujian Jinhua pótlására.