Új processzorszámozási sémát vezet be az Intel

Új modellszámozási rendszert vezet be az Intel a processzorokra a 65 nm-es Yonah chip jövő év eleji megjelenésével egy időben. Az új processzorok számozása egy E, T, L vagy U betűvel fog kezdődni, amely a chip fogyasztására (TDP - Thermal Design Power) utal. Ezt követi egy 1-es vagy egy 2-es szám, aszerint, hogy a processzorban egy vagy két mag dolgozik. A sort pedig a teljesítményre utaló háromjegyű szám zárja.

A hírek szerint a mobilprocesszorok után az asztali gépekbe és szerverekbe szánt egységek is átvehetik a fenti névadási gyakorlatot. Az új rendszer a tekintetben nem mondható felhasználóbarátnak, hogy a fogyasztás jelzésére szolgáló betűkben nincs logika, nem az ábécében elfoglalt helyüknek megfelelően jelzik a hőleadási értékeket. A legmagasabb TDP-t az E betű jelzi, az ilyen chipek 50 W fölött is fogyaszthatnak, a T-sorozatúaké 25 és 49 W közé esik, az L-jelzésűek 15 és 24 W közötti tartományban működnek, míg az U betűvel jelzett modellek TDP-je 14 W alatt marad.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

  • Az IBM büszke a vonalaira

    A ma használatos chipgyártási technológiákban több a tartalék, mint azt korábban gondolták, ezt bizonyítják a baktériumnyi szélességű csíkok.

Előzmények