Új rovat az IT cafén: M2M

Amióta az emberiség ismeri az elektromos áramot és képes azzal üzemelő eszközöket alkotni, azóta foglalkoztatja a gondolat: meddig lehet elmenni a gépekkel? Mennyire fogják meghatározni az életünket? Elérjük-e valaha azt a szintet, hogy a gépeknek önálló gondolataik legyenek?

Bár a fenti kérdésekre egzakt válaszok még most sincsenek, az elmúlt években a korábbi fikciók egy része valósággá változhatott; és ennek hátterében nem csak a még mindig rendkívül gyors ütemben fejlődő számítógépek, processzorok, szenzorok és egyéb komponensek, hanem elsősorban a telekommunikáció, a mobiltechnológia áll. A gépek kapcsán ugyanis már nem csak arról tudunk beszélni, hogy azok képesek-e döntéshozatalra és hogy milyen helyzetre készíthetők fel, hanem arról is, hogy hogyan kommunikálnak egymással. Tulajdonképpen ezt a fogalomkört nevezzük M2M-nek, ami az angol machine-to-machine szóhármas rövidítése.

Aki a fentieket elolvasva beszélő robotokat lát maga előtt, az egy kicsit előrébb szaladt a kelleténél. Az M2M ugyanis amellett, hogy egy nagyon jól csengő buzzword, valódi tartalommal is rendelkezik, hiszen már ma is rengeteg területen használnak olyan megoldásokat, ahol a gépek emberi közreműködés nélkül kommunikálnak egymással. A különféle egészségügyi, mezőgazdasági, államigazgatási területeken túl az intelligens otthonok kapcsán is ez a kulcsszó, a cél pedig szinte minden esetben az, hogy a hatékonyság növelésével csökkenjen az energiafelhasználás és a környezetszennyezés, a folyamatok pedig a korábbinál keveesbb időt vegyenek igénybe.

A folyamat

Mivel az M2M egy nagyon tág fogalomkör gyűjtőneve, nehéz lenne általánosságban megmondani, hogy mi is tartozik bele, illetve a gépek közötti kommunikációnak mi a folyamata. De összefoglalóan meg lehet azt kockáztatni, hogy a kommunikáció minden esetben valamiféle adatgyűjtéssel kezdődik, hiszen az egyre fejlettebb és ezzel együtt egyre olcsóbban előállítható szenzorok alkalmazása ma már gyakorlatilag csak kreativitás kérdése. Legyen szó hőmérsékletről, mozgásról vagy éppen egy folyadék szintjéről, a mérés nagyon egyszerű is lehet, így a kérdés inkább az, hogy mi történik az adatokkal, hogyan kerülnek továbbításra. A választ valószínűleg mindenki kitalálta: az M2M-kommunikáció gerincét a mobilhálózatok adják, hiszen lefedettségük és sebességük is kiváló (főleg mert a szenzoradatok nem sok megabájtos méretűek), használatuk pedig egyre olcsóbbá válik. Az M2M nincs összefüggésben a napjainkban szintén sokat hangoztatott 4G-vel; egy mezőgazdasági mérőállomás adatait GPRS-en keresztül is vidám lehet továbbítani.

Az adatokat persze különféle számítógépes rendszerek értékelik ki, az adatok mennyiségétől függően akár Big Datáról is beszélhetünk, de nem feltétlenül kell ilyen komplexitásról beszélni, hiszen az is M2M, ha egy autóba épített rendszer baleset esetén automatikusan riasztja a mentőket.

Szinte mindenhol jelen van

A gépek közötti kommunikáció egyik legelterjedtebb területét a különféle logisztikai és szállítmányozási feladatok adják; a haszongépjárművekbe épített szenzorokkal nyomon lehet követni a sebességet, az elégetett üzemanyagot és sok más dolgot is, majd ezek alapján ki lehet dolgozni olyan módszereket, melyek alkalmazása folytán az üzemeltetés költsége csökkenhet. Szintén nem elhanyagolható terület a mezőgazdaságé, hiszen a mérőállomások képesek előre figyelmeztetni a fagyveszélyre, az automatizált rendszerek szinte maguktól megművelhetik a földet, ráadásul a GPS-szel kapcsolatos fejlesztések következtében mindezt megdöbbentően pontosan képesek megtenni.

A dél-amerikai piacokon elképesztő ütemben fejlődik az egészségügy is, itt nem csak adatgyűjtésről, hanem távgondozásról és távfelügyeletről is beszélhetünk. Az emberek életfunkcióit (pulzus, vérnyomás, vércukorszint) könnyedén le lehet olvasni, kritikus események hatására a segítség indítása automatikusan megtörténhet, arról nem is beszélve, hogy az egészségbiztosítók munkáját mennyire változtathatja meg az, hogy ügyfeleik kórtörténete egy használható adatbázisban van tárolva. A legfontosabb persze az, hogy a modern technológiák ebben az esetben életeket menthetnek.

Lehetne még sorolni a felhasználási területeket, hiszen a biztonságtechnikában, az épületgépészetben, az energetikában is nagy szerepe lehet az M2M-nek. Ha azonban minden poént előre lenőnénk, új rovatunk valószínűleg nem érné el azt a népszerűséget, amire számítunk tőle. Akit tehát érdekel az M2M világa, nyugodtan kövesse az IT café friss híreit és agytágító írásait.

Azóta történt

Előzmények