Új utakon a CAD-ben

Forradalmi újításokat ígér a készülő SolidWorks 2007 szoftverbe a piacvezető 3D CAD program gyártója, a Dassault csoporthoz tartozó SolidWorks Corporation. A több mint 200 új műveleten túl a különböző kiegészítő szolgáltatásokat összefogó keretrendszer – a SWIFT technológia, ahogy a cég nevezi (SolidWorks Intelligent Feature Technology) – révén a jövőben minden felhasználó szakértői szintű technikákat használhat a 3D CAD terület legnehezebb tervezési műveleteihez. A gyártó ezzel igyekszik cáfolni azt a véleményt, hogy minden erőteljes CAD szoftver szükségszerűen bonyolult vagy túl összetett. A SolidWorks reményei szerint így a tervezőnek több ideje marad a lényegi munkára: jó termékek tervezésére.

A SWIFT csak kis része a SolidWorks 2007 továbbfejlesztéseinek, amelyek 90 százaléka közvetlenül a felhasználói visszajelzések alapján született meg. A továbbfejlesztett, intuitív szoftver a terméktervezést helyezi a középpontba, elkerülve az eszközök nehézkes kezelését. Az új verzió már az Adobe új 3D PDF formátumában is képes menteni a fájlokat. A termék tehát teljes körűen támogatja a 3D tervek megosztására használt két legelterjedtebb szabványt: a PDF és a SolidWorks eDrawings formátumot.

A tervezésen túl az elkészített alkatrészek tesztelése is elvégezhető a programon belül. A COSMOSXpress alapvető analíziseszköz minden SolidWorks 3D CAD termékben megtalálható, az új verzióban pedig optimalizálási képességekkel bővült, amely segít elkerülni a túlméretezést – ez csökkenti az anyagköltséget és javítja a termék viselkedését. A COSMOSWorks Designer a SolidWorks Office Premium kiadásának részét képezi, és a hegesztett szerkezetek elemzését segíti elő, amely más analízis eszközökben nem található meg. Az Office Premium csomag másik összetevője a COSMOSMotion egy kinematikai analízis szoftver, amely segít a tervezőknek kritikus mozgó elemeket tartalmazó, dinamikai tulajdonságokkal rendelkező termékek tervezésében.

„A SolidWorks 2007 mostani verziója mérföldkő, mivel a SWIFT bevezetésével a 3D CAD átlépi az automatizálás és a szakmai intelligenciát elválasztó vonalat” – jelentette ki John McEleney, a SolidWorks Corporation elnök-vezérigazgatója. „A felhasználók új módokon foglalhatnak bonyolult műveleteket minimális számú parancsba, sőt, most már a legképzettebb SolidWorks-szakemberek tudása és szakértelme és rendelkezésükre áll. A SWIFT évekre meghatározó lesz a műszaki tervezés terén” – fogalmazta meg bizakodó jövőképét az elnök.

A vállalat nemrég a Bécshez közeli Badenben mutatta be újságírók előtt a hamarosan megjelenő teljes verzió legvonzóbb és legújszerűbb funkcióit. Az ott bemutatott újdonságok videóformátumban is megtekinthetők a www.solidworks.com/SW2007PR oldalon keresztül.

Előzmények