Újdonságok, előfizetéses szolgáltatások a Sun-tól

A Sun új, előfizetésre épülő értékesítési modellt vezet be „preventív” szolgáltatásokra és szoftverekre, és a kormányzatok számára új, az állampolgárok számát alapul vevő árképzési modellt ajánl a Java Enterprise System-re vonatkozóan – jelentette be a Sun Microsystems a második negyedéves Network Computing '04 rendezvényén (NC04Q2).

A mostani bejelentések – például a szolgáltatásokra és szoftverekre vonatkozó előfizetéses termékértékesítési módszer, a Java Enterprise System, a Java Desktop System frissítése, a Solaris operációs rendszer 10 verziója, egy új hálózati személyazonosság-kezelő szoftverportfolió, egy RFID megoldás, valamint tizenhat új referencia architektúra illetve megoldás – a Sun eltökéltségét és erős elkötelezettségét jelzi termékeinek és szolgáltatásainak megújításához.

Előfizetéses rendszerben a következő szolgáltatások kerültek:

  • Az előfizethető Preventive Services (megelőző szolgáltatások) több mint 100 különféle szolgáltatást kínál a vásárlóknak egyetlen portfólióba integráltan, amelyet kifejezetten az adatközpontok költségeinek csökkentésére és szolgáltatási szintjének javítására készítettek.
  • A Sun Utility Computing for StorEdge Systems nevű költségtérítéses tárolási megoldás előre látható áron kínál tárolási kapacitást az igényeknek megfelelően. A Sun StorEdge Power Unitok ára havi 2 cent/megabájttól indul. Szemben más hasonló modellekkel a Sun StorEdge Power Unit nem csak hardvert és szoftvert, hanem más szolgáltatásokat (telepítés, SunSpectrum Platinum támogatás, Sun StorEdge felügyeleti szerver) is tartalmaz. (Ez egyelőre csak az Egyesült Államokban elérhető.)

Hozzáférhetővé vált a Sun Java Enterprise System 2004Q2 is. A SPARC és x86-os berendezéseken – köztük a Xeonra és AMD Opteronra épülő gépeken – futó Solaris operációs rendszeren már rendelkezésre álló Java Enterprise System legfrissebb kiadása immár a Linuxot is a támogatja. A Sun azt tervezi, hogy a későbbi kiadásokban a Java Enterprise System Windows és a HP-UX rendszereken is futni fog.

A kormányzatok és területi önkormányzatok számára új, az állampolgárok számát alapul vevő éves előfizetéses árképzési modellt is kidolgozott a Java Enterprise Systemre vonatkozóan. Az árak évente állampolgáronként 0,33 és 1,95 USD között változnak, és két tényezőt vesznek figyelembe: a vonatkozó kormányzati entitás polgárainak számát, és az ország fejlettségi fokát az ENSZ gazdasági és társadalmi ügyekért felelős szervezetének besorolása alapján. Ez az első olyan alkalom, amikor egy cég teljes szoftveres hálózati-infrastruktúra rendszert kínál a világ kormányzatainak a digitális szakadék felszámolásához.

További újdonság a Sun Java Desktop System második kiadásának megjelenése, amely új automatikus frissítési és integrált asztali felügyeleti funkciókkal rendelkezik - ezzel is csökkentve a biztonsági kockázatot és a teljes élettartamra vetített összköltséget (TCO). A Java Desktop System 2 integrált felügyeleti eszközei többféle módon is csökkentik a széttagolt asztali környezetek költségeit és bonyolultságát:

  • Megadhatók az egyének, csoportok vagy a teljes szervezet irányelvei és beállításai, lehetőséget nyújtva a felhasználók asztali rendszereinek zárolására.
  • A rendszerfrissítések és javítások automatikusan szétoszthatók a szervezet minden Java asztali rendszerére, egy központi helyszínről.
  • Lehetővé teszi távoli asztali erőforrás-kiosztási, felügyeleti és szoftverfrissítési feladatok végrehajtását, a függőségek vizsgálatát, a rendszer állapotának figyelését és az információvagyon felügyeletét.
  • Időlegesen átvehető a távoli asztali rendszerek fölött az ellenőrzés a hibaelhárítás egyszerűsítése érdekében (desktop sharing).

A Sun Java Desktop System 2 már megvásárolható a Sunnál és iForce-partnereinél.

A Software Express program keretében a Solaris 10-en rendelkezésre álló dinamikus fájlrendszer (Dynamic File System) egy egyedülálló öngyógyító, önmagát felügyelő operációsrendszer-technológia, amely 16 kvadrilliószor (milliárd milliárdszor) nagyobb kapacitást biztosít, mint a jelenlegi 64 bites fájlrendszerek, és gyakorlatilag korlátlan méretezhetőséggel rendelkezik.

A Sun az új személyazonosság-felügyeleti terméksorával (Sun Java System Identity Manager, a Sun Java System Access Manager és a Sun Java System Directory Server Enterprise Edition) meg kívánja erősíteni piaci pozícióját a 4 milliárd dollárosra becsült hálózati személyazonosság-kezelő rendszerek világpiacán. Ezek a termékek nagy szabadságot kínálnak a hálózati személyazonosság-kezelés infrastruktúrájának kialakításához: előre fel vannak készítve több mint 60 partnermegoldással való integrációra annak érdekében, hogy mindenre kiterjedő kompatibilitást nyújtsanak más gyártók termékeivel és a már meglévő beruházásokkal. A következő operációs rendszerek használatát támogatják jelenleg: Solaris, Linux, Microsoft Windows, HP-UX, IBM AIX és IBM OS/390. A használható vállalati szoftverkörnyezetek: BEA Systems, Entrust Technologies, IBM, Microsoft, Netegrity, Novell, Oblix, OpenNetwork, Oracle Corporation, PeopleSoft, RSA Security and SAP. A termékek szállítása a tervek szerint 2004 júliusában kezdődik.

A Solaris, majd a későbbiekben Linux operációs rendszeren is rendelkezésre álló Java System RFID Software szintén szoftverlicensz előfizetéses konstrukcióban vehető majd igénybe. Az új szoftver úgy készült, hogy sokféle infrastruktúra-megoldással – például a Sun Java Enterprise Systemmel is – együttműködjön. A Sun Java System RFID Software két fontos összetevőből áll: a Sun Java System RFID Event Manager-ből, amely feldolgozza az RFID-címkéktől vagy érzékelőktől begyűjtött információkat, és az ügyfél kívánságainak megfelelően szűri az adatbázist, illetve a Sun Java System RFID Information Server-ből, amely sokféle információ begyűjtését, lekérdezését és tárolását végzi, és egységes módon elérhetővé teszi ezeket a többi alkalmazás számára. A Solaris operációs rendszerre készült RFID-szoftverlicenszek szállítása a tervek szerint 2004 nyarán kezdődik, a Linux rendszereken használható változat pedig 2004 őszére várható.

A mostani rendezvényen tizenhat új Sun referenciaarchitektúrát és megoldást mutattak be többek között az Oracle-től, az SAP-tól és a Cognos-tól. „Az új referencia architektúrák gyorsabb információ-elérést, fejlettebb üzleti intelligenciát, jobb adatközponti hatékonyságot és 70 százalékos kihasználtság-növekedést kínálnak a költségek töredékéért” – olvasható a rendezvényről kiadott sajtóközleményben.

Azóta történt

Előzmények