Újra megfogta az Imagination kezét az Apple

Még a 2017-es esztendő tavaszán írtunk arról, hogy az Apple két éven belül szakítani fog az Imaginationnel, amely vállalat eddig szállította az almás cég rendszerchipjeibe a grafikus vezérlő alapját. Utóbbi érintett azonban egy hónappal később jelezte, hogy törekedne a megoldásra, így egy vitarendezési eljárást kezdeményezett. Azóta a brit tervezőcéget két részre bontották, és külön érdeklődők vásárolták meg ezeket.

A kezdeti parázs vita jó ideje eléggé elcsendesedett, így nagyjából egy éve felvetettük annak a lehetőségét is, hogy a két érintett titokban megegyezhetett egymással. Valószínűleg ez is történt, ugyanis az Imagination most kiadott egy közleményt, hogy több éves szerződést kötöttek az Apple-lel a termékeik licencelésével kapcsolatban. Sajnos részleteket egyik cég sem árult el, a cupertinóiak konkrétan hallgatnak erről az egyezményről, de időközben valószínűleg ráeszmélhettek, hogy túl nehéz jól működő GPU-kat tervezni, illetve valahonnan be kell szerezniük a szükséges licenceket, mivel grafikus vezérlőt nem lehet olyan sokféle módon tervezni, így a működő elgondolásokat az elmúlt pár évtizedben már levédték az egyes cégek.

Az Imagination azért is jó partner erre a célra, mert évek óta rájuk épít az Apple. Hiába írják oda az egyes rendszerchipjeikre, hogy az integrált grafikus vezérlő saját fejlesztés, alapjaiban valójában az Imagination architektúrájáról van szó, amit pusztán csak módosítanak. Ugyanakkor az említett cégtől nem tudnak igazán elszakadni, mert rengeteg mai játékot úgy szállítanak az Apple áruházába, hogy ezek textúrái csak a PVRTC-hez igazodnak, azaz az Imagination textúratömörítési formátumához. Ahhoz, hogy meg tudjanak szabadulni a partnerüktől, már rég azon kellene dolgozniuk, hogy a PVRTC elérhetőségének a végét bejelentsék, amivel esélyt kapnának a fejlesztők is, hogy a következő generációs hardverekre portolják azt a töménytelen mennyiségű játékot, ami most elérhető az áruházon belül. Erre vonatkozóan azonban semmi jelzés nem volt, illetve még ma sincs, vagyis az Apple belátta, hogy annyira a PVRTC-hez igazodnak az elérhető applikációk szempontjából, ami megköveteli az Imaginationnel való partneri viszony fenntartását.

Arra jó esély van egyébként, hogy az Apple az érkező IGP-ket ugyanúgy a sajátjának jelzi majd, illetve különböző módosításokkal egészítik ki őket. Ezzel az Imaginationnek valószínűleg a jövőben sem lesz gondja, addig semmiképp, amíg az almás cég fizet a technológiáik használatáért.

Az továbbra sem teljesen világos, hogy az Apple mit szeretett volna elérni a 2017-es kirohanásával a partnere ellen. Jó eséllyel az Imagination, olcsón történő felvásárlására játszottak, csak a brit vállalat képes volt úgy átstrukturálnia magát, hogy a nehézségek ellenére is a felszínen tudjanak maradni, így pedig a grafikus vezérlőkkel foglalkozó részleg sosem került eladósorba. Az Apple végük kifuthatott az időből, hiszen a korábbi szerződés valószínűleg idén járna le, így az elmúlt év már arról szólhatott, hogy új egyezményt kössenek.

Azóta történt