Az UMC is kongatja a chipszektor vészharangját

Szigorú költségellenőrzési intézkedéseket vezetnek be a gyenge kereslet miatt, hasonló cipőben van az IQE ostyagyártó is.

A tajvani UMC chipgyártó azt közölte, hogy a gyenge kereslet és a kedvezőtlen kilátások miatt szigorú költségellenőrzési intézkedéseket vezet be – a jelentések szerint ez újabb jele annak, hogy nagy nehézségekkel küzd a tech szektor.

A többek között a Qualcomm és Infineon cégeket is kiszolgáló UMC a többi chipgyártóhoz hasonlóan jól járt az elmúlt 2 évben, ugyanis tele volt rendelésekkel a lapkahiány miatt. Az infláció és a gazdasági környezet hatására azonban a fogyasztók és a cégek is visszafogták a költekezést, a chipek iránti kereslet mélyrepülést vett az utóbbi hónapokban – a chipgyártók azóta újra és újra borús képet festenek.

A legtöbb ilyen cég és elemző gyenge gazdasági kilátásokra számít 2023-ban, ráadásul chipektől még mindig több van a raktárakban az átlagosnál. Az UMC a riválisokhoz hasonlóan nem csak a költségekre figyel oda ezentúl nagyon, hanem a befektetéseket is elhalasztja vagy lemondja, ahol szükségesnek látja (de a kapacitásbővítések nem állnak le).

Az IQE ostyagyártó hasonló keresleti problémákra panaszkodik, de a TSMC-t is érinti a dolog: miután nemrég 78 százalékot ugrott a negyedik negyedéves nyereségük, az első negyedévre már 5 százalékos bevételcsökkenést jósolnak, és a befektetések megnyirbálását.

  • Kapcsolódó cégek:
  • UMC

Azóta történt

Előzmények