Gigabites internetre készül a UPC

A UPC svájci leányvállalata az európai kábeles szolgáltatók Luzernben megrendezett közgyűlésének első napján egy sikeres rekordkísérlettel demonstrálta azt, hogy a már kiépített és széles körben használt kábelhálózatokon is megvalósítható az Európában ma még távolinak tűnő, 1 Gb feletti átviteli sebesség. A cablecom mérnökei 1,37 Gbps internetes adatátviteli sebességet értek el hagyományos kábeltelevíziós hálózaton keresztül.

A másodpercenkénti több mint 1Gb-es adatátvitel mintegy 70-szerese a konkurens xDSL-hálózatokon elérhető legmagasabb sávszélességnek. Ezen a letöltési sebességen 1 másodperc alatt a számítógépre tölthető 100 zeneszám, de egy mozifilm lehívása sem tart tovább 5 másodpercnél. Egyelőre azonban nemcsak e sávszélesség kezeléséhez nélkülözhetetlen modemek hiányoznak ehhez, hanem a fogadásukhoz szükséges teljesítményű otthoni számítógépek és hálózati eszközök, például wifirouterek is. A UPC svájci leányvállalata a Ciscóval működött együtt, amely külön a rekordkísérlethez állított össze egy internetmodemet már ma is elérhető alkatrészekből. A kísérlet során ezen felül a Cisco CMTS uBR10012 és uBR-MC3G60 routereit használták.

Az egyelőre még nem jósolható meg, hogy mikor lesznek elérhetők kereskedelmi forgalomban ilyen magas sebességű szolgáltatások. A UPC jelenleg a hazai piacon 120 Mbites Fiber Power csomagjával ma az egyik leggyorsabb letöltési sebességet kínálja.

Eric Lennon, a UPC európai részlegének műszaki főigazgatója a bemutató kapcsán azt mondta: „Ez a teszt megmutatta, hogy a jelenleg is használt hibrid optikai-koaxiális (HFC) kábelhálózati technológia alkalmas az akár 1Gb feletti sebességek kiszolgálására is. Szívesen működünk együtt a processzorgyártókkal és az olyan rendszerszállítókkal, mint a Cisco, hogy ilyen magas sebességre épülő szolgáltatásokat fejlesszünk ki.”

Azóta történt

Előzmények