Űrnavigációs hálózati videojáték a NASA-nál

Az amerikai vezető informatikai vállalatok jelentős szerepet kapnak a különböző NASA-programokban, így a „mindenütt” megtalálható Java™-technológia sem maradhatott ki a mostani sikeres Mars-misszióból.

A jármű-navigációban, a képfeldolgozásnál, a nagyvállalati rendszerekben, a mobil távközlésben és számos hasonló területen már megismert Java-technológiának azonban a „mindenütt” mostantól kezdve még ennél is többet jelent, ugyanis nagy szerepet játszik a NASA legfrissebb -- rendkívül sikeres -- Mars bolygó kutatását szolgáló missziójában.

A „Spirit” nevű hatkerekű marsjáró sikeres landolása óta a NASA pasadenai sugárhajtású eszközökkel foglalkozó laboratóriumának (Jet Propulsion Laboratories) tudósai nagy teljesítményű, Java alapú felszíni vezérlőrendszerüket használják a Spirit manőverezésére a marsi terepen – erre mondják egyes megfigyelők, hogy a világtörténelem legkülönlegesebb hálózati videojátékát alkották meg a fejlesztők.

A Java™ 3D és a Java™ Advanced Imaging technológia szintén kulcsszerepet játszik abban a szoftverben, amelyet a laboratórium a Rover által küldött valós idejű képek feldolgozására és értelmezésére használ. A NASA már elkészítette a szoftver egyszerűsített változatát, amely letölthető a szimulált háromdimenziós látkép megtekintéséhez és ebben lehetséges a Rover virtuális körülvezetése.

 

A NASA mérnökei speciális alkalmazásprogramozási felületek (API-k) és hálózati protokollok százait használta. A program révén gyűjtött adatok egy tudósokból és mérnökökből álló szétosztott, együttműködő hálózat részét képezik; ebben a kapcsolatban a sok platformon futtatható Java-technológia, biztonságos, megbízható globális párbeszédet tesz lehetővé a NASA tudományos közösségén belül.

Azóta történt