Nem botrány az amerikai adatlopási ügy, hanem tragédia

A múlt héten számolt be az IT café is arról, hogy hackerek hatalmas mennyiségű adatot loptak el a személyi, munkavállalási, oktatási ügyekkel foglalkozó ügynökség (Office of Personnel Management – OPM), illetve más szövetségi hivatalok rendszereiből: több mint négymillió jelenlegi és korábbi munkavállaló személyes adatait. A biztonsági incidenst már akkor az eddigi legnagyobbnak és legsúlyosabbnak minősítették, és Obama elnök sajtótájékoztatón jelentette be Németországban, hogy sürgősen modernizálni kell az elavult kormányzati rendszereket.

Részleteket akkor nem közöltek, de tegnap egy szakszervezeti vezető az OPM igazgatójának írott levelében kifejtette, hogy szerintük a kár sokkal komolyabb, mint amennyit a kormány elismer: úgy vélik, hogy gyakorlatilag az összes szövetségi munkavállaló összes adatát megszerezték a támadók, vagyis teljes identitáslopásról van szó.

J. David Cox, a szövetségi alkalmazottak szakszervezetének elnöke azt írja, hogy ők úgy hiszik,  hogy a hackerek célpontja a központi személyi nyilvántartás adatbázisa volt, így az összes volt és jelenlegi alkalmazott minden adata hozzájuk került. Az OPM elvileg csak a civilek adatait tárolja, a katonák és titkosszolgálatnál dolgozók adatait máshol őrzik, ahogy a képviselőház tagjainak és csapatuknak rekordjait is, ám Cox úgy hiszi, hogy a hackerek a katonák és a veteránok adatait is megszerezték: cím, születési idő, munkavállalói és fizetési történet, egészségbiztosítási és életbiztosítási adatok, nyugdíjadatok, életkor, nemi és etnikai adatok. Sőt, a szakszervezeti vezető szerint a legfontosabb személyes adat, a társadalombiztosítási szám nem is volt titkosítva.

Mivel a szakszervezetet nem vonták be az incidens vizsgálatába, adódik a kérdés, hogy Cox mire alapozza állításait? A levél szerint arra, hogy az OPM tájékoztatója vázlatos volt, igyekeztek kisebbíteni a kárt. Az OPM szóvivője valóban azt mondta: a hivatal biztonsági okokból nem hozza nyilvánosságra, hogy milyen adatokat loptak el.

Az elkövetőkről még nem tudni, hivatalos állásfoglalás sincs, de már több politikus, illetve szakember utalt arra, hogy minden bizonnyal a „kínaiak” a tettesek – de arra nem térnek ki, hogy a kormányra vagy magánemberekre gondolnak.

Azóta történt

Előzmények