Csőbombával fenyegette meg a szolgáltatókat

Az ügyben még nem világos, hogy a gyanúsított valóban elégedetlen a távközlési cégekkel, vagy csak pénzt akart szerezni.

Az amerikai igazságügyi minisztérium a múlt héten jelentette be, hogy a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) letartóztatott egy 75 éves férfit, mivel robbantással fenyegetett meg két, telefonokat árusító üzletet.

A michigani John Douglas Allent múlt hét szerdán vették őrizetbe, mivel térfigyelő kamerák felvételei, illetve tanúvallomások alapján bizonyosan ő volt az, aki szeptember 15-én a szövetségi posta hivatalos csomagszállító dobozait helyezte el Cheboygan, illetve Sault Ste. Marie városaiban – az egyiket az AT&T, a másikat a Verizon üzlete előtt. A csomagokat jelentették a hatóságoknak, és az FBI szakértői a hatástalanítás után a vizsgálat során megállapították, hogy házi készítésű csőbombák voltak bennük.

A bombák mellett telefontornyoknál – vélhetően szintén Allentől származó – fenyegető leveleket is találtak („pöttyös borítékban”). A The Washington Post beszámolója szerint a levelek aláírója az „Erkölcsös Távközlés Koalíciója”, és az AT&T, valamint a Verizon mellett a többi szolgáltatónak címezve az állt bennük, hogy az erkölcstelen tartalmak továbbítását – pl. káromkodás, pornográfia, illetve egyéb „illetlen” dolgok – azonnal le kell állítani. A levélben állítólag ötmillió dollárt is követeltek.

Allen
[+]

A beszámolók szerint a férfi elismerte a felelősségét, és azt is közölte, hogy nem létezik semmilyen koalíció, egyszerűen ő „elégedetlen az erkölcstelen” tartalmak terjesztésével.

Az ügyészek Allent zsarolással (a büntethetőség maximum 20 év börtön), illetve a szövetségi kereskedelemben használt épület megrongálásának vagy megsemmisítésének kísérletével (minimum 5, maximum 20 év büntethetőség) vádolják.

Előzmények