Kitiltották az USA-ból a China Telecomot

A hatóság nagytakarításba kezdett.

Az amerikai távközlési felügyelet (Federal Communications Commission – FCC) tegnapi határozatában visszavonta a kínai China Telecomnak az Egyesült Államokra szóló működési engedélyét, és 60 napot adott a vállalatnak szolgáltatásainak leállítására.

Az FCC egy korábbi, még Donald Trump idejéből származó igazságügy-minisztériumi ajánlásra hivatkozik, melyben akkor aggályosnak ítélték a China Telecom Americas működését, arra hivatkozva, hogy a vállalat erős kínai kormányzati befolyás alatt áll, és így kénytelen eleget tenni az onnan érkező kéréseknek anélkül, hogy ezt az USA jogi eszközökkel befolyásolni tudná. Az FCC most arra hivatkozik, hogy a China Telecom az eltelt időben nem tudta cáfolni ezeket az aggályokat, így a vállalat amerikai tevékenysége nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

A döntésben azt is kifejtik, hogy húsz éve, amikor a China Telecom belépett az Egyesült Államok piacára, még egész más volt a „nemzetbiztonsági helyzet”, de azóta jelentős változások történtek, és a vállalat „az őszinteség és a megbízhatóság” hiányát mutatta az amerikai hatóságokkal történő kapcsolattartás során, emellett a 2007-ben kötött megbízhatósági megállapodás öt feltételéből kettőt is megszegtek. Az FCC közölte azt is, hogy olyan, a nemzetbiztonsági szolgálatok által biztosított, bizalmas, védett dokumentumokat is birtokolnak, melyek alátámasztják döntésüket.

Az FCC elnöke, Jessica Rosenworcel egy külön közleményben részletesen indokolta a határozatot, és kifejtette, hogy új nemzetbiztonsági protokollt alkalmaznak az engedélyezések során, és folyamatban van a külföldi szolgáltatók tevékenységének felülvizsgálata. Az okfejtésből kiderül, hogy világos és látható cél, hogy az USA hálózatából eltávolítsák a kínai cégeket.

Azóta történt

Előzmények