A határőrök megnéznék a Facebook-oldaladat is

Egyelőre még csak javaslat, és egyelőre nem tennék kötelezővé.

Az Egyesült Államok Vám- és Határőrsége (U.S. Customs and Border Protection – CBP) azt javasolja a kormánynak, hogy az országba beutazók – egyelőre opcionálisan – töltsenek ki egy olyan adatlapot is, melyben arról számolnak be, hogy milyen tevékenységet folytatnak az interneten/a közösségi oldalakon.

Habár a megfogalmazás igen általános és homályos, az elemzések szerint ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az utazó átadja az elérhetőségét a közösségi oldalakon (a hozzáférésekről egyelőre nem esik szó) a hatóságnak, hogy azok minél több információt szerezhessenek róla. Az indoklásban a beterjesztő nemzetbiztonsági minisztérium (Department of Homeland Security – DHS) azt írja, hogy a közösségi oldalakon található információk sokat segítenének abban, hogy a vizsgálatok eredményesek legyenek.

A CBP egyébként már jó ideje folytat ilyen kutakodást az USA-ba érkezőknél, és már 2012-ben előfordult, hogy két beutazni szándékozót visszafordítottak egyikük Twitter-bejegyzései miatt. Ekkor az ír Leigh Van Bryan barátnőjével, a brit Emily Buntinggal érkezett meg az egyik Los Angeles- i repülőtérre, és előtte a Twitteren többek között azt írta, hogy szabadságon van a héten, és indul lerombolni Amerikát, valamint mindenkit le fog pisálni a Hollywood Boulevard-on, illetve kiássa Marilyn Monroe-t a sírjából. Aztán hiába védekezett azzal, hogy ezek csak – rossz – viccek, a határőr állítólag csak annyit mondott neki, hogy: „Ezt elkúrtad, fiú.”

Leigh Van Bryan és Emily Bunting - kiutasítva
[+]

A javaslat mindenesetre még csak javaslat, hatvan nap áll rendelkezésre, hogy az érintett szervezetek és hatóságok, a jogvédők, illetve bárki más érdeklődő is véleményezze.

Előzmények