Sorra osztja a dollármilliárdokat az USA a chipgyártóknak

Az Intel, a TSMC és a Samsung után a Micron következik, ők is tetemes összegű támogatást kapnak az USA-tól a chipgyártáshoz.

Chuck Schumer, az amerikai szenátus többségi vezetője közölte: a Micron 6,1 milliárd dollárnyi támogatást kap az amerikai kereskedelmi minisztériumtól, hogy finanszírozza a belföldi chipgyár-projekteket.

A juttatás részleteit még nem véglegesítették, de New Yorkot és Idahót érintő üzemeket finanszírozhatnak ebből. A Micron összességében 100+ milliárd dolláros, néggyáras projektet ígért New Yorknak, 50 ezer álláshellyel. Ezt a hálózatot 20 év alatt építenék fel.

Az USA is csökkentené a függőségét Kínával és Tajvannal szemben, felpörgetné a hazai chipgyártását. A globális félvezetőgyáertás 37 százaléka volt ugyanis az USA-ban még 1990-ben, de ez 2020-ra 12 százalékra csökkent a Semiconductor Industry Association szerint. A politikusok szerint a tajvani TSMC-től való függés kockázatos, főleg Kína álláspontja és területi igényei miatt.

Az USA támogatási programjának keretében 8,5 milliárd dollárt kapott az Intel, 6,6 milliárd dollárt a TSMC és 6,4 milliárd dollárt a Samsung, hogy mind felpörgessék az amerikai chipgyártást. Összesen 52,6 milliárd dollárral segítik a szektort. 28 milliárd dollárnyi kedvezmény jár a fejlett chipgyártáshoz (de már több mint 70 milliárd dollárnyi kérést kaptak), valamint 75 milliárd dollár kölcsönt oszthatnak ki.

Előzmények