Az USA állítólag a kibertérben vágott vissza Iránnak

Hivatalosan nem kommentálták a híradást. A támadás eredményességéről mindkét fél mást állít.

Donald Trump elnök állítólag jóváhagyott egy kibertámadást többek között az iráni hadsereg rakétavezérlő rendszere ellen, hogy így torolják meg azt, Irán lelőtt egy amerikai kémdrónt – tudta meg belső forrásokból a The Washington Post.

A riport szerint a hetekig, talán hónapokig szervezett támadást a kiberparancsnokságon (U.S. Cyber Command) csütörtökön éjjel indították meg, a közel-keleti amerikai katonai főparancsnokság koordinálásával. A Post forrásai úgy tudják, hogy a támadás sikeres volt, megrongálták a célba vett rendszereket – ezzel szemben az iráni távközlési miniszter ma, hétfőn azt nyilatkozta, hogy kivédték a támadást, sőt a haditengerészet vezetője azt is közölte, hogy ha az amerikaiak tovább próbálkoznak, van elegendő kapacitásuk arra, hogy lelőjenek egy újabb drónt.

A kiberparancsnokság szóvivője azt mondta, hogy az ilyen értesüléseket biztonsági okokból a szabályzat szerint nem kommentálják.

Trump elnök utasítására a kiberparancsnokságot még májusban helyezték harckészültségbe, hogy az új stratégia értelmében „a támadó védekezést” valósítsák meg.

Azóta történt

Előzmények